Donderdag 21 november sprak GroenLinks-raadslid Marleen Schreuder zich uit over het belang van stevig regenboogbeleid in Leiden. Benieuwd naar Marleen haar inzet? Lees haar inbreng bij het debat over de Regenbooggelden hier. 

Voor GroenLinks is iedereen gelijk en iedereen moet ook zo worden behandeld. Voor ons maakt het niet uit wie je liefhebt of hoe jij je identificeert. Wij zijn dan ook blij met het voorliggende raadsbesluit, het biedt een belangrijke basis om als stad verder te werken aan emancipatie en acceptatie van de LHBTI+gemeenschap in onze stad.

Echter, mijn partij zou nog wel ambitieuzer willen zijn. Om dit kracht bij te zetten zijn wij daarom zelf bezig met de voorbereiding van een aanvullend voorstel op het gebied van transgender acceptatie. De gesprekken die ik daar nu al over voer met mensen zijn zowel hoopgevend als ontluisterend. En dat is denk ik wel een beeld dat kenmerkend is voor de situatie zoals die is anno 2019 in zijn totaliteit is. Aan de ene kant lijkt het goed te gaan, sommige scholen zoals het Vlietland College hebben zich weten te ontwikkelen tot een sterke school als het gaat om lhbti+ beleid. Aan de andere kant ontvangen en kennen wij ook signalen die ons uiterst zorgelijk maken. Zo zouden bijvoorbeeld nog niet alle scholen goede voorlichting geven, een veilig schoolklimaat bieden of bijvoorbeeld de regenboogvlag niet hijsen op coming out day. Terwijl dat soort zaken belangrijk zijn om sociale veiligheid te creëren. 

De Roze Loper

Sociale veiligheid is namelijk van uitzonderlijk groot belang. Niet alleen op school maar bijvoorbeeld ook in de zorg. Juist wanneer mensen kwetsbaar en afhankelijk zijn, is vertrouwen van de patiënt in een zorgverlener noodzakelijk. Dat vergt onder anderen bewustwording van seksuele- en genderdiversiteit. Vooral onder ouderen is homoseksualiteit nog altijd taboe. Dat kan tot uiterst trieste situaties leiden waarbij mensen na jaren zichzelf te zijn geweest terug gaan in de kast. Of bijvoorbeeld foto’s van een overleden partner niet op hun nachtkastje durven te zetten. Om dit taboe te doorbreken is er het zogenaamde Roze Loper certificaat. Huis op de Waard had voor hun fusie met Marente zo’n certificaat maar inmiddels helaas niet meer. Ik heb gebeld vandaag met hen gebeld en de ambitie is er wel. Ambitie is er ook bij Libertas Leiden. Hun bestuurder heeft zich ook ambitieus uitgesproken en denkt niet alleen aan certificaten voor hun zorg- en verpleeghuizen maar bijvoorbeeld ook voor de ‘huizen van de buurt’.

GroenLinks is heel erg blij met deze partners die de doelstelling hebben werk van te maken van lhbti-beleid. Daarom kijken we uit naar de afspraken die hierover worden gemaakt in de Leidse Inclusie Agenda, die momenteel in de maak is. Om dit kracht bij de te zetten overwegen wij om een motie in te dienen die het College oproept om in ieder geval met partijen af te spreken dat voor het eind van 2022 ten minste de helft van het aantal zorg- en verpleeghuizen in Leiden het Roze Loper certificaat heeft of bezig is met de aanvraag hiervan. 

Inclusiever boekenaanbod

Tot slot wil ik aandacht vragen voor een mooi voorstel; een completer en diverser boekenaanbod bij BplusC en scholen over dit thema. Het lezen van boeken die blijk geven van de seksuele en genderdiversiteit die onze wereld rijk is, kan namelijk een mooie bijdrage leveren aan acceptatie en normalisering. Het kan kinderen al vroegtijdig helpen bij herkenning en erkenning van hun eigen gevoelens en ouders of andere betrokken kunnen de boeken gebruiken om op een laagdrempelige manier het gesprek hierover aan de gaan of om meer te leren over de leefwereld van hun kind. 

Kortom, we zijn blij met het voorstel voor de besteding van de Regenbooggelden en wensen het College en alle betrokken partners heel veel succes met de uitvoering ervan.

Ik kom graag in contact 

GroenLinks is bezig met een voorstel voor verbeterde acceptatie van transgender personen. Heb jij hierover suggesties of wil je graag je verhaal doen?

Mail dan naar: m.schreuder@gemeenteraadleiden.nl, dan neemt Marleen zo snel mogelijk contact op.