In aanloop naar de Provinciale verkiezingen gaan we in gesprek met kandidaten die op de lijst staan. We trappen af met de Leidse en jongste kandidaat Jonathan Thijs.

Stel jezelf even voor!  

Hoi! Ik ben Jonathan, ben 16 jaar oud en woon in Leiden. Ik sta op plek 17 van de lijst van GroenLinks voor de Provinciale Staten in Zuid-Holland, mijn leeftijd staat (op het moment van de verkiezingen) op het stembiljet. Ik doe van alles in mijn vrije tijd, ik debatteer heel veel op allerlei verschillende toernooien en conferenties (Op Weg naar het Lagerhuis, Model United Nations conferences, Nationaal Kampioenschap, Leidsch Debatfestival, Debatunie en ga zo maar door), ik doe aan kanopolo, ik lees graag en ik speel piano. Naast dit alles zit ik nu ook in mijn examenjaar op het Stedelijk Gymnasium van Leiden, en ben ik van plan eind dit jaar te gaan studeren in Delft. Dat wordt, hopelijk, de studie Klinische Technologie die in samenwerking tussen Leiden, Delft en Rotterdam georganiseerd wordt. Dat is mijn leven, maar dan in een notendop :)

 Hoe ben jij bij GroenLinks Leiden terecht gekomen?

Dat is eigenlijk wel een leuk verhaal, in logische stapjes. Op mijn middelbare school had ik het altijd heel erg naar mijn zin, maar omdat veel van de stof me makkelijk afging zocht ik naar extra uitdaging. Zo ben ik ook wezen kijken bij de debatclub, en ik was op slag verliefd. De kracht van en de kunst achter het debatteren trekt mij nog steeds gigantisch aan. Bij de activiteit in het debat die ik toen had opgestart hoort ook een soort maatschappelijke betrokkenheid, en die volgde ook. Ik interesseerde me nog meer voor de politiek en de maatschappij. Toen heb ik, na enig twijfelen, toch echt mijn partij gevonden in GroenLinks, met name toen ik zag hoe ze ondanks alles voor hun ideologie bleven staan in de onderhandelingen na de Tweede Kamerverkiezingen. En toen kwam het moment daar: de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Na de geweldige uitslag heb ik besloten me op dat moment op de bank thuis in te schrijven bij DWARS. Vanuit DWARS ben ik weer bij GroenLinks gekomen, en zo ook bij de Staten en GroenLinks Leiden, mijn thuisstad.

 Hoe reageren mensen in je omgeving op het feit dat je op zo’n jonge leeftijd al als kandidaat op de lijst staat?

De mensen om mij heen maken vaak drie stappen door: allereerst zijn ze verbaasd, dan zijn ze onder de indruk en daarna worden ze enthousiast. Vaak ook, zeker de mensen die mij beter kennen, lukt het me om ze aan te steken met mijn plezier en ook mijn ideologie rondom de campagne. Ook zijn er natuurlijk mensen die ik tegenkom met een wat kritische blik, en dat kan ik me ook heel goed voorstellen. Graag heb ik het er met deze mensen over, en vind ik ook daar weer nieuwe inzichten en contacten die ik mee kan nemen in de campagne. Over all is wel het merendeel van de mensen zeer positief, en dat sterkt mij ook weer. Vanuit huis heb ik natuurlijk mijn felste supporters, dus daar haal ik ook altijd steun vandaan.

 Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Provinciale Verkiezingen?

Om mij heen zie ik steeds meer mensen die eigenlijk geen idee hebben van wat er zich allemaal in Den-Haag, en dan vooral in het Provinciehuis, afspeelt. Dat betekent dat ze niet weten waar ze terecht kunnen met hun ideeën over beleid dat toch provinciaal genoemd kan worden, en dat ze dus ook gewoon thuisblijven op de dag van de verkiezingen. Dat is jammer! Door het verlies van hun stem kunnen ze namelijk niet meer meepraten in de Staten, waar wel echt veel belangrijke dingen gebeuren. De benoeming van regenbooggemeenten, het onderhouden van natuurgebieden en het regelen van het openbaar vervoer vindt allemaal haar oorsprong in de Staten. Daarom probeer ik niet zozeer mezelf, maar zoveel andere mensen ook weer de Staten in te krijgen, hen de kracht ervan te laten zien en ze zo weer het rode potlood op te laten pakken. Het feit dat ik nu pas zestien jaar oud ben helpt daar zeker bij, vooral onder de groep van de jongeren, waarbij het thuisblijven toch het kritiekste is – van 50% opkomst komt er maar 30% van de jongeren.

De opkomst voor de provinciale verkiezingen is helaas altijd een stuk lager dan de landelijke verkiezingen. Wat zou je tegen de mensen willen zeggen die dus niet stemmen bij de PV?

“Wat kunnen we voor je doen?”

Het probleem ligt hem er juist in namelijk dat mensen het gevoel hebben niet gehoord te worden door de politiek. De enige manier, lijkt mij, om ze nog mee te krijgen, is door een luisterend oor te zijn. Juist met de deur-aan-deur campagne, die eigenlijk nooit zou moeten stoppen, kun je zo ook wat er in het leven van al je gesprekspartners weer opnemen in beleid. Dat is het plan, en daar ben ik mee bezig.

Waar sta jij voor? / Wat vindt je belangrijk om (extra) aandacht aan te schenken?

Net zoals ik eerder al heb benoemd, participatie. Stel ik zou, in de Staten komen, dan stopt mijn campagne daar niet. Ook dan nog zal ik regelmatig deur-aan-deur, studentenhuis aan studentenhuis of universiteit aan universiteit afgaan om te horen wat er speelt bij die mensen, en om te kijken of ik hun belangen kan koppelen aan de provinciale politiek. Zo kunnen we de Provinciale Staten stukje bij beetje weer in het goede daglicht zetten dat het verdient. Daarnaast ga ik me ook écht hardmaken om onze grijze provincie in ieder geval een beetje groener in te kleuren. Dat kan bereikt worden met het behoud van natuurgebied, stoppen of zelfs afbreken van wegenbouw en het controleren van bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels rondom ons milieu.

Wat zijn jou toekomstplannen? 

Begin dit jaar vooral eerst even de eindexamens afmaken, en als het lukt cum laude :) Eind dit jaar hopelijk gaan studeren, en dan dus de studie Klinische Technologie. Daar zou ik dan waarschijnlijk voor in Delft gaan wonen, maar ik ben nu vooral nog gefocust op de selectieprocedure. Naast deze exacte bezigheden blijf ik dan ook graag debatteren, en mezelf op alle vlakken waar ik geïnteresseerd in ben blijven ontwikkelen. Volgens mij heb ik een hele leuke tijd voor de boeg!

 Zijn er dingen die je nog kwijt wilt? 

De kans dat ik verkozen ga worden, die is inderdaad heel klein. Maar op het moment dat ik de kans wegspeel, dan kan ik net zo goed geen campagne meer voeren. Daarom ga ik zoveel mogelijk praten, luisteren en bereiken voor 20 maart, om misschien wel een groot verschil te maken in de opkomst. Ik ga er in ieder geval vol voor, en ik zie waar dat me brengt.

Mocht ik in de Staten komen dan zou er overigens het eerste kleine jaar een plaatsvervanger voor mij komen, waarna ik zijn of haar plek weer overneem. Tijdens deze 11 maanden ga ik wel mijn best doen om bij alle besprekingen en bijeenkomsten te zijn waar ik anders aan had meegedaan. En daarna zou ik doorgaan met het strijden voor mijn idealen, maar dan vanuit een nieuw perspectief, als statenlid.

Mocht je na dit interview nog vragen hebben voor Jonathan? Dat mag! Je kan Jonathan bereiken via de mail: jonathan_thijs@outlook.com of via je kan Jonathan via zijn twitter, facebook, Instagram of snapchat vinden onder de naam: jonathan_thijs.

Door: Hafsa Ismail