Tien tips van GroenLinks voor het nieuwe bosbeleid van Lelystad.

Het bosbeleid van de gemeente Lelystad is wat verouderd en aan vernieuwing toe. Daarom ging het college in gesprek met de raad om van gedachten te wisselen en de wensen te inventariseren.

Vanuit GroenLinks, zijn wij zeer betrokken bij de natuur en onze bossen in het bijzonder. In Lelystad zijn we gezegend met zoveel bos en natuur dicht bij huis. De bossen voorzien ons van zuurstof, het zijn onze longen, zij zorgen voor biodiversiteit, die we moeten koesteren. We dienen ons bewust te zijn dat bomen geen gebruiksvoorwerp zijn die we weg kunt gooien en in de winkel aan kunt schaffen als je dat uitkomt, het duurt vele tientalen jaren voor een boom volwassen word, dat gooi je niet zo maar weg. Bomen plant je voor je kinderen en kleinkinderen.

De essentaksterfte en de daardoor noodzakelijke kap van bomen heeft ons zeer aangegrepen.

Mede daarom wilden wij het college dan ook onze visie op het bosbeleid meegeven.

Onze 10 belangrijkste aandachtspunten. 

Bos is er niet alleen voor recreatie, natuur (flora, fauna) en houtproductie zoals nota 1996 aan geeft, maar juist ook voor milieu / klimaat (“longen van de aarde”). Bos is dus geen (zoals de nota 1996) suggereert natuurlijk ogend decor. Het is een noodzakelijk onderdeel van het (gevarieerde) landschap. De natuurfunctie is wat GroenLinks betreft dus niet ondergeschikt aan de recreatiefunctie, maar minstens nevengeschikt. De houtproductiefunctie is wel ondergeschikt aan de andere functies. Bouwen in het bos is daar uit voortvloeiend dan ook uit den boze. GroenLinks opteert voor een zo natuurlijk mogelijk beheer. “Dood hout” blijkt bijvoorbeeld heel veel leven te herbergen. Composterende bladeren en takken leveren een voedselrijke bodem op. Ecologische verbindingen tussen bossen, stedelijke groengebieden en andere (groene) landschapselementen zijn wezenlijk voor een goed functionerende groenstructuur. Mbt essentaksterfte: de WUR acht rigoureus alles kappen niet gewenst. Op plekken waar geen paden of wegen, dus gevaar voor de mens is hoeft niet meteen gekapt te worden. Mogelijk ontwikkelen zich natuurlijke afweermechanismen. Variatie in bossen is belangrijk, aantrekkelijk en vermindert de kwetsbaarheid. Daarbij horen nadrukkelijk ook vruchtdragende gewassen, m.n. voor dierenleven en mens (en dus biodiversiteit). Bossen zijn er niet uit financieel gewin of om biomassa te kweken en bomen plant je voor je (klein-)kinderen. Wees dus zeer terughoudend met kappen. Formuleer heldere randvoorwaarden voor beheer door derden (zoals Staatsbosbeheer).