Fractievoorzitter Sjaak Kruis blogt over het samenspel tussen de gemeenteraad, het college en de inwoners van Lelystad.

“We moeten nauwer gaan samenwerken, elkaar meer opzoeken als oppositie”, zei een van de collega-fractievoorzitters in de Lelystadse gemeenteraad onlangs tegen mij.  Mijn reactie was half instemmend, half ontwijkend.  Ja, wij zijn bij GroenLinks erg van het samenwerken, om resultaat te halen. Maar we zijn minder van die klassieke tweedeling in de politiek tussen oppositie en coalitie. De raad heeft haar eigen verantwoordelijkheid ten opzichte van het college van B en W. En juist de laatste jaren merken we dat die gemeenteraad dat ook zo voelt, en daarnaar handelt.

Natuurlijk zijn er kwesties waarin we als GroenLinks-fractie lijnrecht tegenover het college staan. Op het gebied van de sociale woningbouw, bijvoorbeeld, denken we compleet anders: wij vinden dat er meer sociale huurwoningen moeten komen om aan de vraag hiernaar te voldoen. Maar vaak ook merken we dat collegepartijen en niet-collegepartijen elkaar prima kunnen vinden, ook als de insteek een andere is dan die van het college. De huisvesting van het speciaal onderwijs van Eduvier in het Karveel is daar een mooi recent voorbeeld van.

Dan helpt het vaak enorm als bewoners en belanghebbenden ons aanspreken en zich er stevig mee bemoeien. Het maakt vaak dat je als raadslid nog eens met extra aandacht naar de inhoudelijke kant van zo’n dossier gaat kijken. Soms leidt dat niet tot een andere conclusie, maar vaak ook wel. Zo konden we bij het debat over omgekeerd inzamelen van afval voldoende afspraken maken, zodat het straks geen rommeltje wordt bij de ondergrondse containers.

We zijn op dit moment druk bezig met de problemen rond het parkeren van fietsen, scooters en brommers bij het station en in het stadshart. Ook dat is zo’n dossier waarover de raad het nog wel even wil hebben, zo bleek toen GroenLinks daarover vorige een extra debat voorstelde. Wat ons betreft is daarbij door het college tot nu toe de verkeerde volgorde gehanteerd: de fietser wordt het leven via tijdelijke maatregelen moeilijk gemaakt, terwijl volstrekt onduidelijk is hoe het uiteindelijk moet worden. Iedereen snapt dat het tijdelijk slechter zal zijn om de verbeteringen aan te brengen, maar dan wil je wel weten waar het naartoe gaat. “Onze” Bas de Reus is met een groepje mensen bezig daarvoor ideeën te verzamelen. Die gaan we inbrengen in het debat. Jouw input is daarbij van harte welkom. Je als bewoner bemoeien met de lokale politiek heeft zin. De Lelystadse gemeenteraad is niet doof.