Op 29 mei 2019 deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State twee belangrijke uitspraken over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). PAS staat voor het Programma Aanpak Stikstof (PAS). In dit programma werkte het Rijk en provincies aan minder stikstof, sterkere natuur en economische ontwikkeling.

https://lelystad.vvd.nl/nieuws/36297/vvd-lelystad-stelt-vragen-over-programma-aanpak-stikstof-en-de-gevolgen-voor-gemeente-lelystad

De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde dat het PAS niet als basis mag worden gebruikt voor toestemming voor activiteiten die extra stikstofuitstoot veroorzaken. Op basis van het PAS wordt vooruitlopend op toekomstige positieve gevolgen van maatregelen voor beschermde natuurgebieden, alvast toestemming gegeven voor activiteiten die mogelijk schadelijk zijn voor die gebieden. Zo’n toestemming vooraf mag niet op grond van de Europese Habitatrichtlijn. Die eist namelijk dat vooraf vast moet staan dat de geplande maatregelen daadwerkelijk resultaat hebben.

In Nederland zijn al verschillende bouw en ontwikkel project stilgelegd totdat er meer duidelijkheid komt. Binnen Lelystad is bekend dat er voor Airport Lelystad hier ook naar gekeken wordt.

VVD Lelystad maakt zich echter zorgen dat er nog veel meer (bouw) projecten stil komen te liggen door deze uitspraak. In het ergste geval komt de ontwikkeling van onze stad stil te liggen.

Om hier duidelijkheid in te krijgen heeft de fractie van VVD Lelystad  de volgende schriftelijke vragen gesteld aan het college.

1.       Heeft de uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State inzake het PAS (Programma Aanpak Stikstof) mogelijk negatieve gevolgen voor ontwikkelingen in de gemeente Lelystad? Zo ja, graag duiding van de risico’s. Zo nee, graag redenen waarom dit nadrukkelijk niet het geval is.

2.       Zijn er hierbij geplande, danwel reeds vergunde projecten in gevaar zover het de uitvoering betreft? Zo ja, om welke projecten gaat het?

3.       Is er reeds en/of kans op vertraging of uitstel van projecten in voorbereiding (waaronder bijvoorbeeld de ontwikkeling Lelystad Airport, Flevokust, LAB, BataviaStad, Kustontwikkeling)? Zo ja, om welke projecten gaat het.

4.       Welke maatregelen heeft de gemeente Lelystad inmiddels genomen om mogelijke risico’s te minimaliseren danwel beheersbaar te maken?

5.       Welke afstemming heeft de gemeente hierover met de Provincie Flevoland en welke afspraken zijn hierover gemaakt en vastgelegd?

Zodra wij de antwoorden hebben ontvangen zullen wij kijken wat we verder kunnen doen, zodat we als stad kunnen blijven groeien en ontwikkelen.