lokale besluitvormingsproces: voor en door de burger

Op 21 Maart kiest u voor een nieuwe gemeenteraad. Na jaren debatteren over burgerkracht in de participatiesamenleving zou dit het moment moeten zijn waarop burgers meer zeggenschap gaan ervaren over hun leefomgeving, zorg en wijkveiligheid.

Als je echter alle debatten in de politieke arena’s en de discussies in de media volgt, dan zie dat daar nog winst is te behalen. Een aanzienlijk deel van de burgers lijkt tevreden met het leven dat ze leiden en ook tevreden met onze democratie, maar er is ook een deel die dit gevoel niet deelt. De afstand tussen inwoners en diegenen die besturen is vaak groot, er is wantrouwen en er heerst een beeld onder de burgers dat politici maar wat doen en geen houden rekening met hun belang.

Wij zien de inwoner van Lisse niet alleen als klant van de gemeente, maar ook als eigenaar.

Onderwerpen, zoals bijvoorbeeld gemeentelijke fusie, kunnen stuiten op verzet en onbegrip. Want waar komt die hardnekkige drang vandaan dat gemeentelijke herindeling (fusie) en bedrijfsmatig ingerichte gemeentelijke organisatie beter is voor de inwoners? Een mogelijke verklaring vanuit bestuur en politiek is om de dienstverlening voor inwoners te willen optimaliseren. Maar, dit heeft op haar beurt de inwoner als eigenaar van zijn buurt, wijk of de publieke dienst op afstand gezet.

Een oproep aan (nieuwe) Raadsleden, bestuurders en aan de inwoners is dan ook om zich niet negatief naar de lokale democratie te kijken, maar om tezamen actief invulling te geven aan bijvoorbeeld combinaties van representatieve en directe democratie en nieuwe vormen van eigenaarschap van publieke voorzieningen: de gemeente is namelijk van en voor de inwoners.