Scheid je jouw groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en doe je dat in de groene container? Goed bezig! Maar even goed moet dat nog worden opgehaald en verwerkt, wat geld en energie kost. Je kunt een stap verder gaan door zelf compost te maken van je GFT. Ettie Segers van natuurtuin Lochem legt uit hoe je dat doet.

Compost maakt de grond vruchtbaarder en voorkomt dat de grond dichtslaat. Zo neemt de grond als het regent het water beter op.

De tips van Ettie (zie ook het filmpje onderaan dit bericht):

Een compostbak maak je gemakkelijk zelf van drie restpallets. Gooi het groenafval op de hoop. Denk aan blad, gras, onkruid, zaagsel, keukenafval, papieren theezakjes en koffieprut met filter. Maar bijvoorbeeld niet kunststoffen theezakjes en takken. Werk in laagjes. Verwerk bijvoorbeeld maaisel van het gazon in een paar keer. Keer de composthoop een keer om, als het nodig is. De hoop krijgt lucht en verteert beter. Het recept voor succes: begin met een emmer compost van de buurvrouw, voeg eventueel wat landbouwkalk toe aan de hoop en af en toe wat water. Verwerk de compost in de borders van uw tuin. Meng de compost met uw grond, of strooi het er gewoon overheen. Dat kan allebei.

De natuurtuin ligt in de hoek tussen de Albert Hahnweg en de Enkweg in Lochem. Tien vrijwilligers onderhouden samen de tuin. In de tuin groeien allerlei groenten, planten en fruit. Er is een watermeter in ontwikkeling. En er staat bijvoorbeeld een ‘vogelboom’ en ‘vleermuisbuis’. Ook is er klei, leem en veen. De natuurtuin ontwikkelt continu nieuwe aansprekende concepten die mensen aan het denken zetten.

Lees meer over de Werkgroep Natuurtuin op de website van IVN Natuureducatie Noord-Midden Achterhoek.