Afgelopen dinsdag, De Wippert, Laren, honderdzeventig inwoners die zich zorgen maken over de inrichting van hun leefomgeving. Sommige boos, andere realistisch maar allemaal onzeker. Omdat ze informatie missen. En dat kan niet. Niet als mijn coalitie ‘Dichtbij’ fier in het vaandel heeft staan!

https://lochem.vvd.nl/nieuws/37092/blog-274-windhoos

© @omroepgelderland

Het begon met een bijeenkomst. In het kader van de landelijk opgelegde aanpak voor de energietransitie, de Regionale Energie Strategie. De RES! Bij die bijeenkomst werden alvast enkele plaatjes gedeeld met daarop hoe het zou kunnen. Iemand zei nog: ‘Hou het vertrouwelijk’, maar niet dus. 

Kijk, dat we met alternatieve energie aan de gang moeten, prima. In Lochem kun en mag je op je eigen grond zonneparken aanleggen, mag je je eigen dak voorzien van zon en mag je sinds dit jaar vrij eenvoudig windmolens tot 40 meter tiphoogte plaatsen. Maar de echte transitie zit in grote tampeloeressen, type Eiffeltoren. Ik merk zelf wat de plaatsing van drie in de buurt voor impact heeft, en dan staan ze er nog niet eens. 

In dit voorbeeld gaat het om vijftig! En dat is bizar! Ik vind dan ook twee dingen heel belangrijk! Ten eerste is het getal vijftig in dit scenario genoemd omdat we met dit scenario ook de energietransitie van Zutphen en Apeldoorn op onze schouder nemen. En ik vind dat die gemeentes dat zelf maar moeten oplossen. Lochem is wat mij betreft te mooi om zo te verkwanselen. Regionaal prima maar wel een beetje evenredig verdeeld. 

En twee? Wees nou niet zo krampachtig over het contact met inwoners. De omgevingswet gaat alleen maar over participatie. Ons programma heet niet voor niets ‘Dichtbij, Duurzaam, Doen!’. Doe het dan ook dichtbij. Nu heeft de gemeente het inhoudelijke probleem maar ook het stempel van stiekem. Ook als je als gemeente een minder leuk boodschap hebt dan kun je die het beste zelf brengen en zo voorkomen dat die via sociale media lekt… 

Ik stel voor dat we een grote bijeenkomst organiseren. Of meerdere. Dat kan in de schouwburg, bij Witkamp, in het gemeentehuis of alle drie. De plannen vooraf in de Berkelbode en in de Stentor. Transparant en helder. Ook als het nog maar ideetjes of concepten zijn. Hoe eerder hoe beter. En iedereen mag er wat van vinden. Nu, straks en later. Uiteindelijk beslissen we samen wat we gaan doen. Het is en blijft ten slotte onze gemeente Lochem en het gesprek met elkaar is soms fel en hard maar wel fair, transparant en open. Zo komen we tot elkaar. Lochem heeft gewoon een klein windhoosje nodig dus. ’n Beetje opschudding! Trekker mee, d’r an! 

Erik Haverkort, fractievoorzitter