Ik weet niet of jullie het gemerkt hebben maar afgelopen dinsdag is de noodwet van kracht geworden. Er is veel emotie rondom deze wet en begrijpelijk, echter er zijn ook voordelen en die benoem ik graag even.

https://lochem.vvd.nl/nieuws/41884/blog-309-noodwetscenario

Hoe vervelend ook, het virus is niet weg, de vaccinaties starten pas begin volgend jaar (laten we hopen dat ze werken) en of je nu een ‘believer’ of een ‘complottie’ bent, je hebt er mee te maken. Ook de regels rondom Covid-19 zijn nog niet weg. En vanaf maart werd ons land bestuurd door enkele ministers en vijfentwintig burgemeesters. Niet door het volk! 

Met de komst van de noodwet zijn de regels inhoudelijk niet veranderd. De anderhalve meter geldt nog steeds. Nieuwe regels dienen nu echter via het parlement te gaan. Da’s democratische winst! Daar zitten onze volksvertegenwoordigers en die toetsen het kabinet en de minister. Daarmee is een eind gekomen aan de op de gezondheidswet gebaseerde  bypass van de noodverordeningen. Al die maatregelen zijn de afgelopen negen maanden genomen zonder toets van kamer, staten of raad. 

En ook de gemeenteraad is weer in positie. Onze eigen burgemeester gaat weer over de openbare orde in onze kernen. En als het gaat om coronaregels kan en mag hij, indien goed onderbouwd, afwijken van de landelijke regels. Dat geeft onze raad de ruimte om lokaal te doen wat goed is en wat past. Ook dat stelt me gerust omdat de gemeenteraad lokaal de vertegenwoordiging is, en blijft, van de inwoners. Van jullie. 

De macht ligt daarmee weer bij jullie. Inwoners. Zoals het hoort, ook in crisis. En ja, dat staat helemaal los van de inhoud. De noodwet lost de crisis niet op, dat moeten het vaccin en de economie doen, maar de noodwet regelt wel dat onze samenleving democratisch bestuurd blijft. 

Elke drie maanden wordt besloten of de noodwet verlengd dient te worden. Dat klinkt best lang echter het is maar een derde van de bijzondere periode waarbij de noodverordeningen leidend waren. Ben ik dan blij met de noodwet? Nee, natuurlijk niet. Dat komt echter door de associatie met het virus. Dat maakt het zo lastig. Staatsrechtelijk en democratisch is de noodwet echter een goede keus. Uit alle slechte scenario’s dan toch de minst slechte. Noodscenario’s dus. D’r an! 

Erik Haverkort