Op 29 april werd bekend dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de gemeente Enschede een boete van € 600.000 opgelegd heeft voor het oneigenlijke gebruik van wifitracking in de binnenstad. De gemeente Enschede besloot in 2017 om via sensoren de drukte in de binnenstad te gaan meten. De gemeente huurde daarvoor een bedrijf in dat is gespecialiseerd in het tellen van passanten.

Recentelijk stelde D66 Maassluis vragen aan het College omtrent het voornemen om een vergelijkbare vorm van bezoekersdata registratie toe te passen in Maassluis. Dit betrof ook een vorm van wifi-tracking.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegeven zijn dit echter persoonsgegeven en die mogen alleen onder zeer strikte voorwaarden gebruikt worden. Een goed privacy gevoel voor inwoners is essentieel om je vrij te kunnen bewegen. De boete die de gemeente Enschede opgelegd heeft gekregen bevestigt dit nog eens.

D66 Maassluis ziet hierin dan ook reden om aanvullende vragen te stellen aan het College. Hierbij willen wij graag van het College weten of zij voornemens zijn om het registreren van bezoekersdata voort te zetten.