Verkiezingen zijn het fundament van onze democratie. In maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen en het ziet er naar uit dat we dan nog veel coronamaatregelen nodig hebben om het virus in te dammen. Maassluis staat daarom voor de opgave om de verkiezingen zo te organiseren dat iedereen vrij kan stemmen, maar geen risico loopt op besmetting met corona. D66 vindt het belangrijk dat de verkiezingen zo vrij en veilig mogelijk verlopen, daarom heeft D66 Maassluis schriftelijke vragen gesteld.

Eén van de vragen ging over het aantal vrijwilligers dat nodig is om de stembureaus in Maassluis te bemensen. Volgens de gemeente hebben al 120 mensen zich gemeld, terwijl in een andere brief van de gemeente staat dat er 150 vrijwilligers zijn. “Juist nu is het mooi om te zien dat veel mensen zich inzetten voor onze democratie,” aldus Jesse de Jong, “maar het is belangrijk dat er genoeg vrijwilligers zijn en het zijn er nu nog niet genoeg.” De gemeente roept mensen op om zich aan te melden als stembureaulid op 17 maart.

De verkiezingen worden in maart waarschijnlijk verspreid over 3 dagen, zodat er zoveel mogelijk spreiding van mensen is en het niet te druk wordt. Het is nog wachten op een besluit van de Tweede Kamer, maar wat D66 betreft opent Maassluis ook al stembureaus op 15 en 16 maart. Vier stembureaus die eerder open zijn is volgens de gemeente genoeg. Jesse de Jong: “Als er verspreid over de stad al vier stembureaus open zijn op 15 en 16 maart, kunnen kwetsbare mensen veilig op een rustig moment stemmen. Iedereen moet kunnen stemmen, ook als je een kwetsbare gezondheid hebt of op leeftijd bent.”

Bij het inrichten van stembureaus wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid, zo antwoordt de gemeente op de vraag van D66 of er aanpassingen nodig zijn om alle stembureaus toegankelijk te maken. Dat stelt nog niet gerust. Stembureaus moeten toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking, ook als er coronamaatregelen gelden. Wat D66 betreft moet er meer gebeuren om laagdrempelig te kunnen stemmen. De gemeente kan bijvoorbeeld gebruik maken van een soundbox, waardoor kieslijsten voor blinden en slechtzienden worden voorgelezen. “Normaal zou je iemand bij de hand kunnen nemen, maar dat vermijden we natuurlijk vanwege corona,” zegt Jesse de Jong, “Hoe steken we toch de helpende hand uit naar mensen met een beperking? Iedereen moet zijn of haar stem uit kunnen brengen.”

De Jong is wel blij dat de gemeente alles op alles zet om stembureaus coronaproof in te richten. Dat vraagt wel wat, omdat de locaties minstens 100 vierkante meter groot moeten zijn. Ook wordt er rekening gehouden met looproutes, goede ventilatie, kuchschermen, bewegwijzering en desinfecterende middelen. Daarvoor is soms creativiteit nodig, maar D66 is ervan overtuigd dat dit lukt. Tot slot is D66 blij dat de gemeente bereid is om extra geld te besteden aan offline campagne. De Jong: “het is heel onverstandig om nu deur-aan-deur campagne te voeren of bij elkaar te komen voor een verkiezingsdebat. Veel zal online gebeuren, maar dat is niet voor iedereen even toegankelijk. Informatie over verkiezingen moet voor iedereen beschikbaar zijn, daarom moet er in de stad meer zichtbaar zijn: op extra verkiezingsborden of in de krant.”