Nederland in verlegenheid: aanslagpleger kreeg asiel

Door JAN-WILLEM NAVIS

28 mei 2018 in BINNENLAND

ALMERE - De Nederlandse overheid is in grote verlegenheid gebracht nu blijkt dat een gezocht kopstuk van een Iraanse verzetsbeweging jarenlang onder een schuilnaam in Nederland heeft geleefd. In 2015 werd ’Ali Motamed’ voor zijn woning in Almere doodgeschoten.Drie jaar later doen politie en justitie nog steeds onderzoek naar het motief voor deze aanslag op een elektricien van Eneco. Met strafbare feiten liet hij zich in Nederland niet in.

Maar in Iran was Mohammed Reza Kolahi, zoals hij voor de komst naar Nederland heette, de man die veroordeeld is voor de geruchtmakende bomaanslag in 1981 op het partijkantoor van de heersende IRP. Daarbij kwamen 73 kopstukken van het regime om het leven, onder wie de rechterhand van ayatollah Khomeini. Justitie gaat er inmiddels vanuit dat Kolahi en Motamed dezelfde persoon zijn, bevestigt een goed ingevoerde bron. De familie is in shock nadat Het Parool dit zaterdag meldde.

Geen recht

Asielzoekers worden tijdens hun aanvraag standaard onderzocht op hun antecedenten. Wie verdacht wordt van oorlogsmisdaden heeft in principe geen recht op asiel. Dit werk is alleen tijdrovend, en veel informatie komt pas jaren na dato boven tafel.

De VVD wil dan ook dat er een onderzoek komt naar Ali van Eneco. Kamerlid Azmani: „Hoe kan het dat deze zaak er tussendoor geglipt is? Precies om deze reden vind ik ook dat als het gaat om de recente instroom van Syriërs, er telkens gecheckt moet worden of er nieuwe informatie over oorlogsmisdadigers beschikbaar is. Die zijn niet welkom.”

„De regering gebruikte het bloedbad als rechtvaardiging voor een vernietigende tegenreactie, vertelt de uit Iran afkomstige rechtsgeleerde Afshin Ellian. „Iedereen die ook maar iets met de oppositie te maken had, uit welke hoek dan ook, werd een kopje kleiner gemaakt.” Ook de SP zit vol vragen over de zaak.

Omgebracht

Kolahi was lid van een islamitische oppositiegroepering, de ’volksmudjahadeen’ genaamd. Ellian: „Zij waren ook islamitisch, maar vonden dat het regime te streng in de leer was.” Hoewel Kolahi’s foto al in 1981 wereldwijd in de kranten prijkte toen Iran hem als dader aanwees, werden ook linkse of liberale tegenstanders in de nasleep van de aanslag massaal opgepakt of omgebracht. Ook in het buitenland zijn critici van Teheran hun leven niet zeker. November vorig jaar nog werd in Den Haag een activist uit het land doodgeschoten. Dit onderzoek loopt nog.

De nabestaanden werden totaal verrast dat zaterdag de andere identiteit van hun vader bekend werd. Nieuw was dit niet, vertelt de zoon. „Maar het heeft nogal wat impact als je vader ineens terrorist wordt genoemd.”

Hij waarschuwt voor al te snelle conclusies. „Sommigen die we nu terroristen noemen, heetten vroeger vrijheidsstrijders. Je moet feiten wel in de tijd plaatsen.” Rechtsgeleerde Ellian is het daarmee eens. „In de jaren tachtig stond het Westen enthousiast tegenover iedereen die streed tegen het regime.”

Bron: De Telegraaf.

Link: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2088742/nederland-in-verlegenheid-aanslagpleger-kreeg-asiel