Op donderdag 24 september diende D66 in de gemeenteraad van Meierijstad, samen met lijst Blanco een motie in over afspraken die de gemeenteraad moet maken met de burgemeester bij coronamaatregelen. Het eerst half jaar heeft de gemeenteraad zich afzijdig gehouden bij de bestrijding van het coronavirus en de lokale maatregelen die de burgemeester trof. Terecht, het was crisis en niet het moment om uitgebreid te discussiëren  over wat er wel of niet zou moeten gebeuren in onze gemeente. Maar de coronacrisis gaat nog een tijd duren en de Tweede Kamer wil dat ook gemeenteraden een rol krijgen bij de bestrijding het coronavirus.  En zolang daarover nog geen wet is zou het goed zijn als de burgemeester en de gemeenteraad afspraken maken over hoe ze samenwerken bij de bestrijding van het coronavirus en de maatregelen.

Burgemeester niet voor voeten lopen

Nou, dat vindt behalve lijst Blanco, Hart en D66, de rest van de gemeenteraad maar overbodig. Hoe durfden D66, Blanco en Hart  iets te zeggen over de burgemeester leken ze te denken.  Die moesten we vooral niet voor de voeten lopen was de redenering van de meeste partijen. Voor de voeten lopen was niet de bedoeling van de motie, dat stond er ook helemaal niet in. Er stond zelfs in dat nooit zou mogen.  Wat er wel in stond was dat de burgemeester de gemeenteraad informeert bij spoedeisende maatregelen en dat hij bij niet-spoedeisende maatregelen vooraf vraagt wat de gemeenteraad er van vindt, zodat hij dat mee zou kunnen nemen in zijn besluiten. Dat zou beter zijn omdat hij dat niet achteraf verantwoording af moet gaan leggen aan de gemeenteraad en dan ontdekt dat die gemeenteraad er niet zo blij mee is.

Gemeenteraad zet zichzelf aan de kant

Na een lang debat werd duidelijk dat CDA, VVD, PvdA, Hier, Lokaal en SP zich liever niet bemoeien met maatregelen die in het kader van de coronacrisis  getroffen worden.  Zij zetten zichzelf aan de kant door hun democratische recht en rol te laten lopen. Dat ook burgemeester Van Rooij geen zin had om met de gemeenteraad samen te werken  bij zijn corona-aanpak maakte de uitkomst, ook  democratisch gezien,  nog treuriger. En dat op de dag dat het aantal besmette inwoners van Meierijstad explosief steeg en na lang twijfelen drie cafés in Schijndel sloten omdat er onverantwoorde dingen gebeurde. D66 houdt van transparant bestuur en democratische controle. Het grootse deel van de gemeenteraad niet en onze burgemeester helaas ook niet. Zodra de wet tijdelijke maatregelen Covid-19 er is, zal D66 dit weer agenderen. Dan zullen de gemeenteraad en de burgemeester wel moeten.

Het bericht Gemeenteraad Meierijstad zet zichzelf aan de kant: Democratische controle bij coronamaatregelen hard nodig verscheen eerst op Meierijstad.