Tijdens het werkbezoek van de fractie GroenLinks op 1 oktober, vertellen  medewerkers en vrijwilligers over de inhoud van hun werk, de samenwerking met de gemeente en de werkdruk van de 2 medewerkers en de vrijwilligers.

Ze vertellen ons dat ook na een verblijf in Nederland van enkele jaren, het vinden van vast werk voor statushouders, lastig is

Er komen veel vragen op het spreekuur binnen over financiën en uitleg van brieven. Ook juridische ondersteuning is een terugkerende behoefte. Vanaf 2021 is de gemeente weer volledig verantwoordelijk voor de inburgering van statushouders. Dat betekent dat bv het leren van de Nederlandse taal niet meer door statushouders zelf geregeld hoeft te worden. Kennis van de Nederlandse taal is onmisbaar bij het vinden van vast werk en  ook voor vrouwelijke nareizigers.

Voorlichting over gezondheid, opvoeding, budgettering en integratie van statushouders zijn onderwerpen waar Vluchtelingenwerk in samenwerking met andere instellingen en vrijwilligers veel aandacht aan besteedt. Knelpunten zijn bijvoorbeeld dat kinderen buiten laten spelen absoluut niet vanzelfsprekend is voor sommige statushouders. Ook blijken winkeliers statushouders vrij gemakkelijk te kunnen verleiden tot extra niet noodzakelijke verzekeringen. Syrische statushouders zijn inmiddels 5 jaar in Nederland waardoor er weer nieuwe juridische stappen gemaakt moeten worden. De doorstroming vanuit de AZC’s verloopt door AIVD achterstand, niet soepel. 17 statushouders moeten nog dit jaar een woning in onze gemeente krijgen om aan de normafspraak te kunnen voldoen.

Al het begeleidende werk van vluchtelingenwerk wordt nu door 2 parttime medewerkers, in totaal 15 uur per week, gedaan. Daarnaast werken er 11 enthousiaste vrijwilligers, deze worden regelmatig bijgeschoold. De werkdruk zal nog toenemen doordat Syrische statushouders hier binnenkort 5 jaar verblijven. Dan volgt er een nieuw traject tot het verkrijgen van een A status of vaste verblijfsvergunning waardoor vluchtelingenwerk extra vragen en ondersteuningsbehoefte verwacht.

Officieel is de tijd die beschikbaar is voor begeleiding bij inburgering 18 maanden. GroenLinks vindt het erg belangrijk dat er voldoende budget  is zodat zowel de vaste medewerkers als de vrijwilligers hun werk goed kunnen blijven doen. We spreken met de medewerkers af dat  ze ons op de hoogte blijven houden.

Liesbeth Visser Raadscommissie