Op dit moment kent Moerdijk een vergadermodel met drie commissies (functionele typering) waar oordeelsvorming plaatsvindt (A, B of C-stuk) en een besluitvormende raad. De vergaderingen van informatieavonden, commissies en raad vinden plaats in een cyclus van 6 weken (met uit zondering van het zomerreces waar sprake is van een cyclus van 10 weken). De huidige vergadercyclus wordt als druk ervaren. Daarom draait er sinds 01-01 een pilot met een vergadercyclus van 4 weken.

https://moerdijk.vvd.nl/nieuws/47147/pilot-nieuw-vergadermodel-gemeente-moerdijk

Op dit moment kent Moerdijk een vergadermodel met drie commissies (functionele typering) waar oordeelsvorming plaatsvindt (A, B of C-stuk) en een besluitvormende raad. ln de commissie is ook de mogelijkheid opgenomen voor beeldvorming (procesmatige typering): Het gaat dan om zaken, die (nog) niet aan de raad ter besluitvorming worden voorgelegd, maar waar van de commissie een richtinggevende uitspraak wordt gevraagd (‘stukken ter bespreking’). Deze uitspraak wordt verkregen door het uitwisselen van de fractiestandpunten. Daarnaast vinden er (op verzoek van college of raad) informerende raadsinformatieavonden plaats.

De vergaderingen van informatieavonden, commissies en raad vinden plaats in een cyclus van 6 weken (met uit zondering van het zomerreces waar sprake is van een cyclus van 10 weken). Naast deze reguliere vergaderingen komen er nog vergaderingen bij van de commissievoorzitters, presidium, rekeningcommissie, werkgeverscommissie en werkgroepen. Ook zijn er nog regionale bijeenkomsten en fractieoverleggen. Daarnaast kennen we het gebruik van aanvullende informatieavonden indien daar aanleiding toe is.

De huidige vergadercyclus wordt als druk ervaren. Zowel bij de raad, college als ook de ambtelijke organisatie, bestaat de wens hier kritisch naar te kijken en suggesties voor aanpassingen te doen. Dit ook in het licht van veranderingen die op ons afkomen met de Omgevingswet en de wens vanuit de raad minder te vergaderen en meer zichtbaar te zijn als raad bij de inwoners. De huidige vergadercyclus laat hiertoe weinig ruimte. Daarnaast is er de wens om te zorgen voor een betere spreiding van voorstellen. De ene commissie zijn er weinig onderwerpen en de volgende commissie kunnen wel twee avonden gevuld worden.

Door de cyclus van 6 naar 4 weken te krijgen zal er naar verwachting ook een betere spreiding van stukken mogelijk zijn. Ook vraagt de komst van de omgevingswet per 01-07-2022 ook om meer snelheid in de besluitvorming of advisering door de raad bij ruimtelijke ontwikkelingen. Dit speelt met name rondom aanvragen omgevingsvergunning die in strijd zijn met het Omgevingsplan. ln deze gevallen is onder de Omgevingswet geen instemming van de gemeenteraad meer nodig, maar geeft de raad een advies aan het college van burgemeester en wethouders. Het zou mooi zijn dit in de reguliere (nieuwe)vergadercyclus een plek te kunnen geven en hier geen aparte besluitvormende raadsvergaderingen voor in te hoeven plannen.

Sinds 1 januari draait er daarom een pilot met een vergaderschema van 4 weken. Er vinden geen separate  commissievergaderingen meer plaats op dinsdag, woensdag en donderdag, maar een (zo mogelijk) gecombineerde commissievergadering op donderdagavond.

Zie hier het nieuwe vergaderschema van de gemeente:

https://ris2.ibabs.eu/Calendar/Index/Moerdijk

Onze fractie heeft de planning van haar fractieberaad aangepast aan dit nieuwe schema. De pilot wordt verderop in dit jaar geëvalueerd. Alsdan wordt besloten om de 4 weken cyclus te behouden of terug te gaan naar de 6 weken cyclus.