Opvattingen PvdA Lokaal-Sociaal over LOB van Gennep

Bij de keuze die eind 2020 gemaakt moet worden zijn voor ons de volgende punten leidend:

Wettelijk beschermingsniveau of hoger. Voldoende draagvlak bij de inwoners. Schadevergoeding dient aan de voorkant goed geregeld te zijn.

Op 9 september was er een informatieavond in De Koppel te Middelaar over de Lob van Gennep (LvG). De projectgroep informeerde ons over de stand van zaken van het onderzoek en haalde informatie op bij, veelal verontruste inwoners en beantwoordde vragen.

Van verschillende kanten kreeg ik te horen ‘wat is de lokale politiek stil’. Inderdaad, rond dit thema is de politiek even stil, ze is nu niet aan zet. Maar stil zijn is niet hetzelfde als stil zitten. Mijn fractie luistert in deze fase van het onderzoek naar wat iedereen te zeggen heeft: de actiegroepen, de inwoners, de agrariërs, de projectgroep enz.

Opvallend was dat het er vaak over ging dat men onwetend was over de status van het gebied als overloop bij hoog water. Uitspraken als ‘we wonen niet aan de Maas, maar in de Maas, onderstreepten dat. Ook de inwoners die vaak al generaties wonen binnen het Lob-gebied bleken niet op de hoogte. Inwoners die zich hier vanaf 1996 gevestigd hebben of hier hun huis bouwde bleken meestal niet op de hoogte. Niet gewaarschuwd door de gemeente bij de vergunningaanvraag, niet op de hoogte gesteld door de makelaar of notaris. Ja, het heeft in de staatcourant gestaan. Maar is dat voldoende? Wellicht formeel wel, maar heeft de gemeente dan geen informatieplicht? In ieder geval nog een hoop vragen. Wij zullen proberen te achterhalen hoe e.e.a. verlopen is. (hierover inmiddels schriftelijke vragen gesteld)

Uit de media blijkt inmiddels dat makelaars potentiele kopers gaan wijzen op het feit dat ze nooit helemaal gevrijwaard zijn van overstroming.

Meer dan over het beschermingsniveau werd gesproken over een eventuele schadevergoeding. Vanuit de ervaring die men in 1993 en 1995 heeft toen het betreffende gebied onder water stond zeer begrijpelijk. De projectgroep van het waterschap Limburg zal uitzoeken hoe het zit met de schaderegelingen. Wij hebben een motie klaarliggen voor het college van B&W in geval de uitkomsten van dit onderzoek niet bevredigend zijn.

Er ligt een wettelijke opgave het waterbergend vermogen in ons gebied te verbeteren. De gemeenteraad heeft op 13 september 2018 unaniem ingestemd met deelname aan het vervolg in het MIRT[1]-proces voor de Lob van Gennep. Die instemming betreft uitsluitend nader onderzoek en absoluut geen keuze voor het een of ander scenario. Dat kan ook niet. Die scenario’s met varianten worden nu juist onderzocht. Voor PvdA Lokaal-Sociaal zullen we de opties die gepresenteerd worden zorgvuldig bekijken. Juist omdat we graag ideeën van iedereen horen zijn we als politieke partij ook aanwezig bij bewonersbijeenkomsten.

De politiek is nog lang niet toe aan keuzes maken. De verwachting is dat dit pas eind 2020 aan de orde is. Nu is het waterschap/projectgroep aan zet. Zij halen overal informatie op, bij dorpsraden, op bijeenkomsten met inwoners, enz. Aan de hand daarvan ontwikkelt zich een plan, worden vragen beantwoord, ideeën opgehaald, enz. Het scenario waarbij op een bepaald moment een schuif opengezet wordt ondervindt veel weerstand, ook al is dit de variant met het hoogste beschermingsniveau. Heel begrijpelijk. Immers ‘willens en wetens’ wordt totaal anders beleefd dan ‘natuurlijk’ onder water lopen. Ook zijn er tussen beide varianten naar verwachting allerlei juridische verschillen. Zoals we het nu taxeren ondervindt de schuif-variant niet het noodzakelijke draagvlak.

Inmiddels zijn drie voorkeursvarianten gekozen om diepgaander onderzocht te worden.

Begin 2020 verschijnen er weer regelmatig berichten in de lokale pers. Op 12 februari 2020 ontvingen de politieke partijen een open brief van ‘neen tegen de vloedgolf’. Daarin wordt een hard, maar onjuist oordeel uitgesproken over de loklale politiek. Het is niet muisstil, PvdA durft zich wel uit te spreken, we keren ons niet tegen de bevolking en we laten ons geen zand in de ogen strooien door de ‘meekoppelkansen’.

De input van welke actiegroep of burgerinitiatief dan ook houdt de politiek wel scherp. Hierdoor kunnen we alle aspecten wegen en ons herhaaldelijk kritisch de vraag stellen ‘zien we het goed, zijn we geen punten vergeten. Bij de uiteindelijke besluitvorming zullen feiten zwaarder wegen dan meningen.

Buitengewoon merkwaardig is dat niemand zich druk schijnt te maken over het huidige beschermingsniveau. Bedrijven zeggen failliet te gaan en huizen worden goedkoper bij een hoger beschermingsniveau. Dit is de Lobse paradox.

Te verwachten is dat er rond eind 2020 pas een stuk ter besluitvorming ligt. Dat stuk zal naar verwachting deze drie voorkeursvarianten bevatten. De politiek kan dan haar voorkeur kenbaar maken.

Bij de keuze die eind 2020 gemaakt moet worden zijn voor ons de volgende punten leidend:

Wettelijk beschermingsniveau of hoger. Voldoende draagvlak bij de inwoners. Schadevergoeding dient aan de voorkant goed geregeld te zijn.

We blijven ons oriënteren op dit ingewikkelde dossier en volgen alles zo goed mogelijk wat er hieromtrent gebeurt.

We luisteren met oprechte interesse naar iedereen die er iets over te zeggen heeft en hopen dat anderen dat ook doen. Een standpunt innemen dat in beton gegoten is belemmert het goed luisteren naar elkaars argumenten en blokkeert een dialoog.

Door op de gemeentelijke site ‘MIRT’ als zoekterm in te toetsen krijg je de nodige stukken over dit onderwerp.

Reken maar dat wij als partij dit dossier blijven volgen om straks tot een goed gewogen oordeel te komen op basis van eerdergenoemde criteria.

De politiek moet niet volgend zijn, maar leidend.

Uiteindelijk is het echter de minister die de beslissing neemt over wat er gaat gebeuren.

Acties:

Bezoeken inwonersbijeenkomsten (continu). Veel individuele gesprekken met inwoners (continu). Gesprek met statenlid PvdA Aleida Berghorst en projectorganisatie (20/9) Vragen gesteld aan projectorganisatie over de juridische status van het gebied (10/9). Ten aanzien van de schadevergoedingsregeling hebben we schriftelijke vragen aan het college gesteld (27/9). Afspraak met burgerinitiatief ‘neen tegen de vloedgolf’ (afspraak 23/10)

Lee Tonnaer, fractieleider PvdA Lokaal-Sociaal Mook en Middelaar

[1] MIRT: Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport.

Het bericht Opvattingen Lob van Gennep verscheen eerst op Mook en Middelaar.