“Beste meneer Potjer, we weten dat u meekijkt. En daarom richt ik mij via de voorzitter en de liveuitzending nu tot u, en via u tot de provincie.” Zo begon fractievoorzitter Koos Smeding zijn betoog na de eerste inhoudelijke discussie. Naar aanleiding van de eerdere discussie in de commissie Leefomgeving van 25 oktober jl., stuurde de provincie een brief om duidelijk te maken dat de provincie de regie over kan nemen, als de gemeenteraad niet zou instemmen met de voorlopige verklaring van geen bedenkingen voor de plaatsing van de windmolens aan de Brielse Maasdijk. Veel partijen ergerden zich aan de toonzetting van de brief van de provincie, maar waren niet onder de indruk van het dreigement. Afgelopen donderdag besloot een ruime raadsmeerderheid tegen het raadsvoorstel te stemmen, waardoor de vergunningsaanvraag is afgewezen. Alleen GroenLinks en VVD stemden voor.

Smeding sprak de verantwoordelijk Gedeputeerde toe. “In veel andere gemeenten en gemeenteraden speelt verzet tegen windmolenplannen. Veel gemeenten willen inmiddels niet meer meewerken aan windmolenplannen. Ik wil proberen duidelijk te maken dat de situatie in Nissewaard feitelijk anders is. De gemeente Nissewaard wil wél meewerken. Maar zegt, in het belang van draagvlak en inwoners, in haar coalitieakkoord geen windmolens achter Spijkenisse-Noord te willen plaatsen. Dat kan in een scenario met drie windmolens. Een scenario waarmee ook het afgesproken en benodigde aantal megawatt te realiseren valt. Ook het overgrote deel van deze gemeenteraad zou willen meewerken aan een voorstel voor drie windmolens. We vragen hierbij uw steun voor het onderschrijven van het belang van draagvlak in de maatschappij. Uiteindelijk was dit ook altijd het doel van het Rijk. Windmolens plaatsen op basis van draagvlak van onderaf. Niet door dwang van bovenaf.”

Sinds 2020 maakt Nissewaard Lokaal zich hard tegen de windmolens achter Spijkenisse-Noord, omdat er onderzoeken zijn die spreken over mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden. Hoewel Nissewaard Lokaal in de vorige raadsperiode nog weinig steun ontving voor deze oproep, is dit veranderd sinds Nissewaard Lokaal in 2022 tot het college is toegetreden. Hiervoor ontving de partij van het CDA nog een compliment.

Meerdere partijen hadden zich verenigd om zich uiteindelijk uit te spreken tegen de komst van de windmolens. GroenLinks en VVD deden hier niet aan mee en spraken zich uit voor de komst van de windmolens. De andere partijen spraken zich tegen de komst uit en zien liever een nieuwe vergunningsaanvraag met drie windmolens. Hiermee wordt wel voldaan aan de afspraken met de provincie, maar wordt een ruime meerderheid van de inwoners zoveel mogelijk ontzien van overlast.