De tijdelijke sluiting van de spoedeisende hulp bij het Maasstad Ziekenhuis als gevolg van een mogelijke Ebola-uitbraak, heeft geen gevolgen gehad voor de spoedzorg op Voorne-Putten. Dat schrijft het gemeentebestuur in antwoord op schriftelijke vragen van Nissewaard Lokaal. Volgens het gemeentebestuur was de beschikbare capaciteit voldoende om patiënten, die niet naar het Maasstad Ziekenhuis konden, op te kunnen vangen. Binnen de regio Rotterdam-Rijnmond kunnen ambulances ook terecht bij de SEH’s van het Erasmus MC, het Ikazia ziekenhuis en het Sint Fransiscus Gasthuis in Rotterdam, bij het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland en bij het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel.

Opvallend is dat het gemeentebestuur aangeeft dat het vaker gebeurt dat een SEH enige tijd niet bereikbaar is, meestal als gevolg van grote drukte. Nissewaard Lokaal is hier verbaasd over en heeft aanvullende vragen. Zo wil de partij weten hoe vaak SEH’s in de afgelopen twee jaar niet beschikbaar zijn geweest, wanneer dit is geweest en hoe vaak ambulances in deze situaties zelfs naar buiten de regio moesten uitwijken.

Op de vraag hoe de rol van het voormalig Havenziekenhuis is opgepakt, liet het gemeentebestuur weten dat dit is ondergebracht bij het Erasmus MC. Binnen het EMC is een ‘Travel Clinic’ ingericht voor vragen, advies en begeleiding voor reizigers naar (sub)tropische gebieden. Daarnaast is er een afzonderlijke tropenkliniek. In het geval van grootschalige incidenten, zo laat het gemeentebestuur ook weten, wordt er opgeschaald. Hierin speelt de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) een coördinerende rol. Op basis van de feitelijke situatie worden de noodzakelijke maatregelen in gang gezet, waaronder het inroepen van bijstand uit andere regio’s.