De oppositiepartijen CDA, GroenLinks, PVV Nissewaard, VVD, Lijst Soeterboek, ChristenUnie/SGP en Belang van Nissewaard laten inwoners niet alleen in de file, maar ook in de kou staan. Die conclusie trok wethouder Chris Hottentot tijdens de raadsvergadering van woensdag 5 juli jl. De partijen riepen op om geen geld meer te steken in de lobby voor de A4-zuid en deze kostenpost te schrappen uit de perspectiefnota van 2024. Volgens het CDA lijkt de lobby van de gemeente meer op een gevecht tegen windmolens van een wethouder die een verkiezingsbelofte wil inlossen.

‘Nee,’ pareerde Hottentot deze opmerking. “Dit toont juist een gemeente die hard knokt voor zijn inwoners. Zelfs als er wat tegenwind lijkt te zijn. Lobbyen doe je om belangen kenbaar te maken en doelen te bereiken die uit het zicht zijn of lijken. Dat vraagt lange termijn inzet en iemand die het initiatief neemt. En het goede nieuws is dat er ook veel stakeholders zijn, lokaal, regionaal en nationaal, die onze lobby na gesprekken met mij wel willen steunen. Wil je dan uiteindelijk je doel binnenhalen? Of laat je hoofd bij voorbaat al hangen?”

Ook fractievoorzitter Koos Smeding was verbaasd door de tegenstrijdige houding van de diverse partijen. Deze partijen wilden investeringen in de lobby stoppen, omdat de MRDH zich niet voor de A4-zuid heeft uitgesproken. “Maar de MRDH is slechts een samenwerkingsverband waarin Nissewaard in het uiterste puntje zit op deze kaart,” stelt Smeding. “Voor andere deelnemende gemeenten is onze onbereikbaarheid minder urgent. We hebben de lobby nodig om samen met andere belanghebbende partijen samen te werken op dit onderwerp. Wij kunnen niets met de houding ‘wij willen wel de oplossing ,maar het mag ons niks kosten’ van de diverse oppositiepartijen.”

Lobby doorpakken

Momenteel werkt Hottentot keihard aan een lobby om de A4-zuid te realiseren. Hij heeft hiervoor gesprekken gevoerd met diverse grote, landelijke partijen, zoals EVOfenedex, TLN, Deltalinqs, de provincie Zeeland en diverse grote bedrijven op het eiland en de Europoort. “Na het eerste gesprek hadden deze bedrijven een positieve grondhouding voor een eventueel vervolg,” vertelde Hottentot. Hij wil nu met behulp van een lobbykantoor doorpakken. “Zij kunnen helpen met het begeleiden van de lobby. Belangen samenbrengen en de juiste politici in Den Haag benaderen met het juiste verhaal.”

Het voorstel om te stoppen met investeren in de lobby werd woensdagavond uiteindelijk weggestemd. Een raadsmeerderheid van ONS, PvdA, Nissewaard Lokaal, Jong Nissewaard en Lijst Verweij stemde hiertegen.