Van de (fiets)fractie

Fietsen is doorgaans een gezonde bezigheid die het voordeel heeft dat je, meestal wat sneller dan met de benenwagen, van A naar B komt. De meteorologische lente is inmiddels begonnen en voorjaar lonkt. Hoewel… bij het schrijven van dit stuk de sneeuwvlokken dwarrelend neerdalen op het inmiddels bijna witte gazon. Toch worden we al opgewarmd met berichten van het aanstaande Tulpenfestival en de bekendmaking van de tulpenfietsroute door de polder. Heerlijk om straks langs de prachtige bollenvelden te trekken en te genieten van ons polderlandschap.

Een plek waar dat fietsen ook met enige regelmaat gebeurt is… de Lange Nering in Emmeloord. En daar maakt dat fietsen iets minder vreugde en blijdschapshormonen los. Alleen al door daarover eens wat vragen te stellen, komt er een ware stroom van berichten los op de sociale media kanalen over controles en toezicht ter plaatse. Die even zo snel ook verstommen.

Daarop hebben we als fractie gemeend om zelf maar eens de ‘thermometer’ in de Lange Nering te zetten. Een week lang dagelijks op een vast tijdsblok posten en tellen. Fietsers die fietsen, fietsers die steppen, fietsers die overal en nergens hun fiets neerzetten, fietsers die keurig met de fiets aan de hand aankomen en op de bestemde plekken parkeren, ouders met hun kind achterop fietsend, ouders op de fiets met hun kind op het fietsje er naast, fietsbezorgers die snel een maaltijd afleveren, fietsers die ternauwernood het winkelende publiek ontwijken (en soms ook net niet)… We keken nogal van de aantallen ook in relatie tot de mensen die zich wel keurig aan de afspraken houden.<

We hebben inmiddels politieke vragen gesteld over hetgeen we hebben waargenomen en zijn in contact met de winkeliersvereniging. Wij gaan kijken wat onze volgende stap wordt. Stapt u wel altijd netjes af…?

CIE BFE (Bestuur, Financiën en Economie)

Afvalstoffenheffing ‘grootverbruikers’

In de raad lag een collegevoorstel om de het recycletarief over het jaar 2022 te begrenzen met een maximum. Interessant wat te lezen waarom het college dat voorstel deed. Er blijkt een groep van circa 240 huishoudens te zijn die zo vaak restafval aanbieden in de ondergrondse container dat ze uitkomen op een aanslag over 2022 die kan oplopen tot boven de €1000,-.

Het voorstel hield in dat er een maximum zou worden ingesteld die gelijk is aan het aanbieden van 13 maal een 240liter minicontainer inwoners die doorgaans bij hun woning hebben staan. Dit zou betekenen dat zij onbeperkt restafval kunnen inleveren en daar een rekening voor krijgen die niet te rechtvaardigen is jegens al die inwoners die wel hun hun verantwoordelijkheid nemen voor de afvalscheiding.

Daarom hebben we een aanpassing van het voorstel afgedwongen die het maximum van het recycle tarief aftopt op 2 maal het jaarbedrag van de 240liter minicontainer (dus 26 aanbiedingen). Nog belangrijker vinden we dat in de evaluatie van het recycle tarief er goed gekeken moet worden naar dit soort effecten. Die evaluatie volgt in de loop van dit jaar en dan spreken we verder.

De aanpassing is met ruime meerderheid door de raad aangenomen.

Wilbert Ritsema / Albertine Evers

CIE SLZ (Samenlevingszaken)

Werkbezoek FlevoMeer Bibliotheek 13 februari

Voor de commissie SLZ waren deze maand geen vergaderpunten waardoor er ruimte ontstond om op werkbezoek te gaan. De commissie werd uitgenodigd door de FlevoMeer Bibliotheek voor een kennismaking en presentatie.

Onder leiding van de directeur-bestuurder Hanneke Broekhuizen en regiomanager Angenita de Jong-Oosterink werd de commissie geïnformeerd over de rol van de bibliotheek in de Noordoostpolder en de kansen en uitdagingen voor de toekomst.

De bibliotheek kent een aantal maatschappelijke opgaven waaronder een geletterde samenleving, participatie in de informatiesamenleving en een leven lang ontwikkelen. Het doel is om inwoners gelijke kansen te bieden zodat zij op een volwaardige manier deel kunnen nemen aan de samenleving.

Daarnaast werd de commissie geïnformeerd over het IDO punt (Informatiepunt Digitale Overheid) waar inwoners kunnen aankloppen met vragen over de overheid.

Yvonne Knobbout

Cie WO (Woonomgeving)

Boerenwindmolens en grote turbines.

Er is een luide roep vanuit zowel de agrarische sector als vanuit de glastuinbouw om ruimte te krijgen voor praktisch haalbare oplossingen om de energietransitie een stap verder te zetten. LTO legt afgelopen commissie de vraag bij de gemeente neer voor boerderijwindmolens tot 35 meter as-hoogte om erven energieneutraal te maken.

In onze thema avond over nieuwe vormen van duurzame energie kwam naar voren dat ook bij de ondernemers in het glastuinbouwgebied er een energievraag ligt. Die vertalen dat in 6/7 grote turbines.

In de fractie hebben we beide situaties besproken en je merkt dat er veel verdeeldheid is over de onderwerpen. We zien allemaal de uitdagingen van de energietransitie en we zijn niet een partij die dat uit de weg gaat. Tegelijkertijd is in het verleden afstand gedaan van het solitaire windmolenbeleid en is iedereen blij dat we hier geen wirwar van molens hebben zoals in de flevopolder het geval is.

Er komt geld beschikbaar vanuit het rijk om structureel personeel aan te nemen om de energietransitie een boost te geven. We zullen als fractie van de Politieke Unie erop aandringen dat juist dit soort dossiers die het verschil kunnen maken de personele bezetting krijgt die ze verdiend.

Alex Tuinenga

Gebiedsvisie Waterloopbos en omgeving

Het college vraagt de raad in te stemmen met de gebiedsvisie. Het betreft een gebied van ca 800 hectare met uiteenlopende bestemmingen. In een stemverklaring hebben we ingestemd met de visie waarbij we een paar kanttekeningen hebben geplaatst.

Het maken van de gebiedsvisie is in 2020 opgestart om te bepalen welke activiteiten passend of niet passend zijn in het gebied. Wij als fractie betreuren het dat gedurende het traject vergunningen verleend zijn voor grijze activiteiten op plaatsen die volgens de nu voorliggende gebiedsvisie een groene zone zijn en daarmee niet passen. We hebben het college opgeroepen om in het vervolg alleen vergunningen te verlenen die passen bij de visie én we verwachten van het college dat ze snel de activiteiten oppakt die nodig zijn om de visie te realiseren.

In het vorige PU nieuws heb ik een stuk geschreven over dit onderwerp. Uitkomst tijdens de januari vergadering was dat de motie van de agenda ging en dat we een overleg zouden organiseren waarbij de gedeputeerde zijn verhaal zou komen vertellen. Daarnaast zouden LTO en een PAS melder aan het woord kunnen komen. Deze afspraak is inmiddels gepland op 23 maart as.

Tot onze verrassing werd de motie toch weer door CDA en CU/SGP  op de agenda van de raad gezet zonder dat genoemd overleg had plaatsgevonden. De reden laat zich raden denk ik. In eerste instantie heb ik daar namens de P.U.-fractie redelijk kritisch op gereageerd. De motie was wat ons betreft te vroeg te weinig concreet. Het zou de zoveelste motie zijn waarin een gemeenteraad of een Statenfractie oproept om PAS melders recht te doen.

Na de eerste ronde hebben wij aan de indieners laten weten dat we mee konden gaan in de motie als er een voor ons erg belangrijke aanvulling opgenomen zou worden. Deze aanvulling luidt; ‘Stikstofrechten die vrijkomen uit de agrarische sector worden allereerst gebruikt voor het legaliseren van de PAS melders’.

Daarnaast wilden wij ook dat deze motie aan de VNG verstuurd zou worden. De indienende partijen waren maar wat blij met deze aanvulling omdat de motie daardoor een ruime meerderheid haalde. Ik heb niet de illusie dat hiermee landelijk de situatie van de PAS melders snel opgelost zal worden, maar we hebben wel een duidelijke boodschap voor de provincie door onze toevoeging.

Wiemer Haagsma