Afgelopen zaterdag werd de GroenLinks karavaan in Noordwijkerhout begroet door de eerste frisse herfstdag. Na een bezoek aan de Dorpsstraat en het pleintje rond de Witte Kerk trokken de campagnevoerders, af en toe gegeseld door stevige herfstbuien, de wijken in. Dit keer naar Guldemond en Zeeburg, waar de kou snel werd verdreven door een algemeen gevoel van warmte en saamhorigheid.

Lijsttrekker met heel veel voetstappen in beide dorpen

Iedereen kon zijn vragen, opmerkingen en suggesties weer kwijt. Onder meer aan de top drie van de kandidatenlijst. Lijsttrekker Marie José Fles, nu wethouder in Noordwijk, maar een groot deel van haar leven in Noordwijkerhout gewoond, voelde zich als een vis in het water in haar oude woonplaats. Het was voor haar dan ook niet moeilijk om met open blik en oor met de bewoners in gesprek te gaan. En veel vragen kreeg ze, want hoewel net als in eerder in de andere wijken de meeste mensen vertelden dat ze vooral blij met hun woonplaats en –omgeving zijn, leven er ook wel zorgen.

‘Wat gaat die fusie ons wel niet kosten?’

De zorg om eventuele kosten van de fusie kwam afgelopen zaterdag regelmatig bovendrijven. ‘Wat gaat die fusie ons in Noordwijkerhout niet allemaal kosten?’ en ‘Zijn wij straks niet als ons geld kwijt aan Noordwijk?’ waren een paar vragen die in verschillende vormen terugkwamen. De beide raadsleden Siemen van Berkum (Noordwijkerhout) en Louis Koppel (Noordwijk) én wethouder Fles mochten heel veel uitleggen en ‘spookverhalen’ ontzenuwen. Want er blijken nogal veel ongefundeerde rampspoedverhalen te leven. Bijvoorbeeld over woonlasten die door de fusie ongebreideld zouden stijgen. Geduldig legden de wethouder en de raadsleden telkens uit dat bij de ‘harmonisatie’ – het maken van gelijke belastingafspraken voor de bewoners van beide dorpen - de woonlasten evenwichtig worden herverdeeld zodat ze per saldo gelijk zullen blijven.

De Keiebijters De Keiebijters hadden in de voorgaande week te horen gekregen dat hun plan voor het Pesthuis op het Bavo-terrein door het College van B&W was afgewezen. We hoorden soms emotionele reacties van mensen die sinds jaar en dag bij de carnavalsvereniging zijn betrokken. Noordwijkerhouts raadslid Siemen van Berkum toonde alle begrip en beloofde zich er sterk voor te maken dat de Keiebijters een goed onderkomen zullen krijgen.

Over gasloze wijken en woningen GroenLinks zet zich in voor een zo snel mogelijke energietransitie om de grote gevaren van de klimaatverandering zo voortvarend mogelijk aan te pakken. Want als we het niet snel en op tijd doen is het gewoon te laat. We hoorden echter wel veel zorg over de kosten, en wie die moet dragen. Dat de energietransitie kosten met zich meebrengt willen we niet ontkennen.

Maar daarbij dienen volgens ons de sterkste schouders de zwaarste lasten te dragen en vinden wij dat de grootste vervuilers ook het meeste moeten betalen. De overgang naar ‘gasloos’ vergt absoluut investeringen, maar op termijn kunnen die voor iedereen ook financieel voordeel opleveren. En we kunnen er ons ook nog eens minder afhankelijk van grote energiemaatschappijen mee maken. Bijvoorbeeld door zelf energiecoöperaties op te richten, of door je eigen huis zo duurzaam te maken dat je geen of nauwelijks meer fossiele energie nodig hebt. Tijdens ons DuurzaamheidsPodium hebben we hier op 29 oktober ook uitgebreid aandacht aan besteed.

Hebben wij u gemist? En wilt u nog vragen, opmerkingen of suggesties aan ons kwijt?

Mail naar groenlinksnoordwijk@gmail.com