Afgelopen zaterdag trok de GroenLinks karavaan weer door Noordwijk. Onder aanvoering van het Noordwijkse GroenLinks raadslid Louis Koppel en afdelingsvoorzitter Ton Hoffmans werden goede gesprekken gevoerd met bewoners in Boerenburg, de Grashoek en de bloemenstraten bij de Witte School.

 

‘Investeer in jeugd- en jongerenwerk’

De teneur van alle gesprekken was weer overwegend positief. Oók in Boerenburg, dat deze zomer uitgebreid in het nieuws kwam vanwege onrust en vernielingen rond het Rederijkersplein.

Alle stemmen die wij hoorden klonken opvallend genuanceerd. Met ook kritische kanttekeningen. Zonder uitzondering sprak iedereen zijn verontwaardiging uit over de brandstichtingen en het te lang op zijn beloop laten van de overlast op het Rederijkersplein.

Maar veel mensen gaven aan geen oplossing te zien in meer repressie en heel veel geld uitgeven voor speciale opsporingsambtenaren (BOA’s), in plaats van te investeren in jeugdzorg en jongerenwerk. En wat betreft aandacht voor de jeugd kwam ook duidelijk naar voren dat er voor jongere kinderen te weinig kinderspeelplekken in de wijk zijn.

‘Creëer veilige schoolroutes’

Ook in een ander verband kwam de jeugd regelmatig ter sprake. Met name in Boerenburg vernamen we bezorgdheid over de veiligheid op de schoolroutes.

Vooral de oversteekplaats op de Van de Mortelstraat tussen Boerenburgerweg en Sartoriusstraat werd als zeer onveilig gekarakteriseerd. ‘Sinds de stoplichten zijn vervangen door een knipperlichtsysteem gebeurt het regelmatig dat auto’s gewoon doorrijden wanneer ze behoren stoppen. Het is een wonder dat hier nog geen grote ongelukken zijn gebeurd’. 

De vele schoolroutes in en rond Boerenburg, naar de basisscholen en het Northgo College, maar ook naar Leeuwenhorst zouden volgens bewoners veel veiliger moeten worden.

‘Neem ons serieus’

De ontwikkeling van een goed parkeer- en verkeerscirculatieplan, zeker met het oog op de ophanden zijnde nieuwbouw op het terrein van de sporthal, werd in en rond de Johanna van Hoornstraat als belangrijk aandachtspunt voor de gemeente genoemd.

‘We begrijpen best dat er gebouwd moet worden, en daar hebben we geen probleem mee. Maar we willen wel graag serieus genomen door de gemeente bij onze vragen over parkeren en verkeersstromen’.   

‘Gemeente denk en werk mee!’

Verscheidene bewoners kwamen ook met suggesties om duurzaamheid te bevorderen. En met het verzoek om er bij de gemeente op aan te dringen daar meer in mee te denken, en minder snel te zeggen dat dingen niet kunnen. 

Het tekort aan laadpalen voor elektrische auto’s en de naar zeggen weinig coöperatieve houding van de gemeente bij verzoeken om uitbreiding hiervan werd als een minder positief punt ervaren. ‘De gemeente zou veel meer kunnen doen. Niet alleen als het gaat om die laadpalen, maar ze zou ook betrekkelijk eenvoudig energie kunnen besparen door bijvoorbeeld lantaarnpalen te voorzien van bewegingssensoren. ’

Een soortgelijk verzoek werd in andere context ook door diverse bewoners van de Dahliastraat geuit: ‘De lichten op het terrein van de NHC blijven heel vaak onnodig lang branden. Kan daar niet meer aandacht aan worden besteed?’

Ons zaterdag gemist?

Hebben we u zaterdag niet gesproken? Of heeft u naar aanleiding van uw gesprek nog vragen, opmerkingen of suggesties? Mail naar groenlinksnoordwijk@gmail.com. We zullen u zo snel mogelijk antwoorden.