Op 18 april 2023 was er opnieuw een beslis moment in de gemeenteraad over de Enck. Deze keer ging het om de subsidie verstrekking aan stichting Cultuurfabriek, dat is de stichting die de theaterzaal en danszaal gaat beheren en verhuren. Maar wat ging daar aan vooraf?

In februari 2022 hadden we een akkoord bereikt over een aantal punten met de nieuwe initiatiefnemers van de Enck. Die punten waren:

verkoop van de grond en het vastgoed deel van de gemeente voor een bepaald bedrag.

Het oprichten van een nieuwe stichting. De stichting zou gesteund worden door de gemeente voor een aanzienlijk bedrag uit de opbrengst van de verkoop van de grond.

Er zou een contract met een horecaondernemer komen.

Initiatiefnemers zouden het pand van curator kopen.

Overeenkomsten/contracten van deze punten zouden gelijktijdig worden getekend. Het uitgangspunt van de raad blijft  ‘het mag de gemeente geen extra geld kosten’.

Voor dat we een half jaar verder zijn varen de initiatiefnemers een andere koers. Zij kopen zonder medeweten van de gemeente het pand van de curator. Verder komt de horeca niet onder de stichting te vallen waardoor de stichting haar bron van inkomsten ziet verdwijnen. Mede hierdoor komt er een kink in de kabel tussen de door initiatiefnemers opgerichte stichting genaamd Stichting Cultureel Oirschot en de initiatiefnemers. Dorpsvisie zit met veel vragen en we raken het vertrouwen kwijt.

Het wordt ook steeds duidelijker dat er geen huiskamerfunctie voor de inwoners en/of verenigingen komt. Tenminste niet zoals bij ons Mevrouw en in ‘t Hart van Spoordonk.

Er komen gesprekken tussen de raad en Stichting Cultureel Oirschot en tussen raad en initiatiefnemers.

Helaas ziet de stichting Cultureel Oirschot de samenwerking met de initiatiefnemers niet zitten en staakt haar activiteiten. Vervolgens wordt er door de initiatiefnemers een nieuwe stichting opgericht, stichting de Cultuurfabriek.

Ook volgt er een gesprek met de nieuw opgerichte Stichting de Cultuurfabriek. Hieruit blijkt dat veel kosten van de Stoelendans naar deze stichting zijn verschoven en deze stichting vraagt dan ook om stevige subsidie bedragen. Stichting Cultuurfabriek gaat enkel zalen verhuren en heeft weinig tot géén horeca mogelijkheden en dus inkomsten. Het wordt dus een cultureel- maar geen sociaal centrum met onevenredig veel subsidie die eigenlijk bij de exploitatie van de nieuwe Stoelendans hoort.

Daar wringt het voor Dorpsvisie, we gaan onevenredig veel subsidie geven aan stichting Cultuurfabriek. Wat ons inziens leidt tot oneerlijke concurrentie t.o.v. Ons Mevrouw in Middelbeers en ’t Hart van Spoordonk. Voor de jaren 2023 t/m 2026 was al een subsidie bedrag in de gemeentelijke begroting opgenomen. Dit bedrag wordt meer dan verdubbeld en na 2026 gaat de subsidie verstrekking gewoon door, met andere woorden het college, de wethouder en de gemeenteraad geeft een blanco cheque af aan Stichting Cultuurfabriek.

Waarschijnlijk gaan andere kunst en cultuur organisaties daarom minder subsidie krijgen als waar ze op hoopte voor de komende jaren. Veel kunst en cultuur organisaties waren aanwezig op de bijeenkomst van 17 maart in Spoordonk waarbij ook zij hun financiële noodkreet hebben geslaakt en daar reageerde de aanwezige wethouder positief op door aan te geven ‘het anders te willen gaan doen’

Dit is dan ook de reden waarom de fractie van Dorpsvisie tegen het voorstel van B&W heeft gestemd op 18 april. We wilde u dat graag even uitleggen.

Natuurlijk hoopt Dorpsvisie dat Stichting Cultuurfabriek een florerende stichting mag worden, maar helaas zonder de zo gewenste huiskamerfunctie. Daarom zal De Stoelendans nooit geen Enck worden.

Fractie Dorpsvisie

Hans van de Ven