Debat

Tijdens het debat bleek er weinig steun van andere partijen, met name bij de coalitiepartijen (CU, SGP en CDA). Die willen dat de raad hier niet over hoeft te beslissen, omdat ze het college simpelweg hierin ‘vertrouwen’. CVO vertrouwt het college ook, maar een afweging (waar dit om gaat) kun je verschillend maken. De coalitiepartijen geven hiermee de facto aan dat ze het college blind volgen, in plaats van een zelfstandige afweging maken als gekozen volksvertegenwoordigers. Een trieste constatering.

Het CDA maakte het het meest bont van allemaal, door te stellen dat we als raad ‘mogelijk niet de kennis en kunde hebben om een ruimtelijke afweging te kunnen maken.’ CVO vraagt zich af: wat doe je dan nog als partij in de gemeenteraad? De raad maakt immers continu ruimtelijke afwegingen. Met zulke uitspraken diskwalificeer je jezelf.

Conclusie

De conclusie van CVO, na het raadsdebat over dit voorstel, is: de gemeenteraad duikt weg van de verantwoordelijkheid om een zelfstandige afweging te maken in dit dossier. Liever schuift ze het maar simpel af op het college, lekker makkelijk. Dan hoef je je vingers nergens aan te branden.

CVO vindt dit getuigen van een gebrek aan politieke durf. Alle 19 raadsleden zijn rechtstreeks gekozen door onze inwoners, ook om moeilijke besluiten te nemen. Wij durven die verantwoordelijkheid als fractie wél aan.

Resultaat

Het debat heeft, ondanks de teleurstellende positie van de andere fracties, ook wat opgeleverd! In het debat kwam het college namelijk met de toezegging dat de raad haar visie mag geven over het verlenen van een omgevingsvergunning, vóórdat deze door het college verleend zal worden. Dit is winst! Daarmee heeft de inzet van CVO en ABO zichtbaar resultaat gehad. Het college neemt het advies van de raad vervolgens mee in haar eigen afweging, maar hoeft de mening van de raad

Echter, dit is iets anders dan dat in het initiatiefvoorstel stond. Daar staat in dat de raad niet alleen inbreng mag leveren, maar ook het laatste woord moet hebben. Voor CVO is dat een principieel punt, en ook een voorwaarde! Helaas stemde uiteindelijk alleen CVO voor het voorstel.

Het kan toch niet zo zijn dat we een AZC krijgen aan de Bovendwarsweg 83 in Oldebroek, met 300 asielzoekers voor 10 jaar, zónder dat de raad eerst met de vergunning hoeft in te stemmen? Toch is dat wat er nu gaat gebeuren.

Maar CVO geeft de moed niet op. Wij blijven ons inzetten voor het lokale belang in dit dossier. Ook al krijgen we niet direct precies wat we willen, we zijn tegelijkertijd ook trots op de toezegging die wél is gedaan tijdens het debat. Door inhoudelijk ons werk te blijven doen in de raadszaal, dwingen we dat af.

Daar zullen we onvermoeibaar mee doorgaan.