Tijdens raadsvergadering van 29 juni heeft de gemeenteraad gesproken over het verzoek van het COA voor een AZC aan de Bovendwarsweg 83 in Oldebroek. Tijdens deze vergadering heeft CVO een helder standpunt ingenomen: we zijn tégen een grootschalig azc. (Bekijk onze bijdrage hier terug)

Inmiddels zijn we anderhalve maand verder, maar zijn er nog maar weinig antwoorden gegeven op de vragen die spelen rondom het gedane verzoek, getuige ook het recente interview van burgemeester Haseloop in De Stentor. Ondanks dat staat er wel op de rol dat de gemeenteraad in september spreekt (en beslist) over verschillende uitgewerkte scenario’s die dan op tafel moeten liggen.

CVO vindt het daarom cruciaal dat er transparantie komt in dit dossier, en dat alle mogelijke informatie op tafel komt te liggen voordat er opnieuw over gesproken gaat worden.

Daarom maakt de fractie van CVO gebruik van haar recht op informatie, door het indienen van 30 schriftelijke, technische vragen aan het college. Deze vragen hebben onder meer betrekking op de communicatie/correspondentie van de gemeente, wetgeving en vergunningen, veiligheid, financiën en de uitlatingen van het college. We hebben het college hierbij verzocht om de antwoorden gelijktijdig te geven bij de informatie vanuit het college aan de raad voor de bespreking die in september zal volgen. Daarmee hoeven de vragen pas beantwoord te worden op het moment dat er ook antwoorden te geven zijn. De vragen vind je onder dit persbericht.

Wanneer de antwoorden beschikbaar zijn, zullen we deze uiteraard integraal publiceren op onze website, www.cvoldebroek.nl

De fractie van het Christelijk Verbond Oldebroek (CVO)

Schriftelijke (technische) vragen CVO-fractie over het AZC-verzoek van het COA

Op welke momenten heeft de gemeente Oldebroek contact gehad met het COA?

Graag een tijdlijn met daarbij de data, de geschatte duur van de gesprekken, de wijze van het contact, de boodschap/inbreng van zowel het COA als de gemeente en al dan niet gemaakte afspraken, dan wel toezeggingen. Graag een integraal overzicht.

Op welke momenten heeft de gemeente Oldebroek contact gehad met andere gemeenten over het voornemen later het verzoek van het COA voor het vestigen van een azc in de gemeente Oldebroek?

Graag een tijdlijn met daarbij de betreffende gemeente(n), de vertegenwoordigers van deze gemeente, de data, de geschatte duur van de gesprekken, de wijze van het contact, de boodschap/inbreng van zowel de gemeente Oldebroek als deze andere gemeente(n) en al dan niet gemaakte afspraken, dan wel toezeggingen. Graag een integraal overzicht.

Wanneer heeft de gemeente Oldebroek met de Provincie Gelderland (dan wel de Provinciale Regietafel of de Regionale Regietafel) over het voornemen en later het verzoek van het COA voor een azc gesproken?

Graag een tijdlijn met wat er is besproken, wat de inbreng is geweest van de gemeente Oldebroek en welke toezeggingen er zijn gedaan en welke afspraken er zijn gemaakt. Graag een volledig overzicht.

Heeft de gemeente Oldebroek contact gehad met het Ministerie van Justitie & Veiligheid over het voornemen en later het verzoek van het COA voor een azc?

Heeft de gemeente Oldebroek contact gehad met het ASK

(om te overleggen of het ASK eventueel bezwaar zou maken tegen de vestiging van een azc)? Indien er contact is geweest, graag een tijdlijn met wie er contact heeft gehad, de data, de geschatte duur van de gesprekken, de wijze van het contact en wat hier besproken en al dan niet afgesproken is.

– Bij vragen over contact geldt: zowel bestuurlijk als ambtelijk.

– Voor de vragen over contact geldt qua termijn: vanaf het allereerste contact met het COA, tot het moment dat de antwoorden op deze vragen worden verstuurd.

Vanuit welke wettelijke basis kan de Rijksoverheid op dit moment, wanneer de gemeente géén medewerking zou willen verlenen aan het verzoek van het COA voor een azc, een azc kunnen ‘’doordrukken’’ in de gemeente Oldebroek? Welke criteria zijn hier voor de Rijksoverheid aan verbonden? En is het daarvoor noodzakelijk dat het object reeds in handen van de overheid is?

Aangaande het eventueel verlenen van de vereiste omgevingsvergunning: deze geldt voor maximaal 10 jaar (beantwoording vorige schriftelijke vragen CVO). Hoe vaak kan een omgevingsvergunning maximaal worden verleend, zonder dat het bestemmingsplan moet worden aangepast? Is er ook een maximum aan de cumulatie van de duur waarin verschillende omgevingsvergunningen worden afgegeven?

Aangaande een omgevingsvergunning: overschrijden de voormalige azc’s op de beoogde locatie van de Bovendwarsweg 83, waarvoor destijds ook omgevingsvergunningen voor zijn afgegeven, niet al de 10 jaar die maximaal kan worden afgegeven voor een omgevingsvergunning? Is er daarmee geen bestemmingsplanwijziging nodig wanneer er nu een azc zou komen?

Is de gebruikersvergunning die op dit moment is verleend voor de beoogde locatie, afdoende voor wat het COA de gemeente verzoekt? Biedt deze niet slechts plaats voor 164 ‘recreanten’?

Het college stelt dat zij een eventuele vergunningsaanvraag slechts ruimtelijk kan toetsen. Waarom kan de gemeente niet stellen dat zij deze wil weigeren om het simpele feit dat ze vast wil houden aan het huidige bestemmingsplan?

Diverse projecten in Nederland hebben te kampen met broeikasgassen/stikstok en PFAS problemen. Is (een van deze) problematieken ook hier van toepassing en vormt dit derhalve een belemmering voor het realiseren van een azc op deze locatie?

Het gebied rond de Bovendwarsweg 83 ligt in het Natura 2000 gebied en is speciaal aangewezen als GO gebied (Groene Ontwikkelingszone). Er bevinden zich in het gebied veel beschermde diersoorten. Naar verluidt gaat het om onder meer de zwarte specht, vleermuizen, de groene specht, dassen en reeën, slangen en wormen (hazelworm) in het gebied. Vormt de aanwezigheid van (een van deze beschermde) dieren een belemmering voor het realiseren van een azc? Zo nee, waarom niet?

Klopt het dat er al eerder caravans op het perceel van Bovendwarsweg 83 zijn verplaatst naar een gedeelte op het perceel dat valt binnen het Natura 2000-gebied? Zo ja, welke wettelijke regelingen hebben dit mogelijk gemaakt?

Hoe zit het met BOA-inzetbaarheid met de huidige formatie bij de beoogde locatie? Zijn deze continu beschikbaar? Zo nee, welke beperkingen zijn er?

Wat is gemiddelde aanrijtijd en inzetbaarheid van de politie bij de beoogde locatie? Welke beperkingen zijn er?

Is het mogelijk om (vooraf) afspraken te maken met het COA, dat als door het realiseren van een azc er tóch sprake is van veel onveiligheid en overlast, het azc weer te sluiten? Zo nee, hoe verhoudt dit zich tot de uitspraak die voormalig burgemeester Hoogendoorn heeft gedaan toen er een verzoek was voor een azc in Wezep, dat dit wél mogelijk was? Wat is er inmiddels wettelijk veranderd dat dit niet mogelijk zou zijn? (zie: https://www.youtube.com/watch?v=RDvuAo1eLAk&t=2243s, rond 48:30).

Hoeveel incidenten zijn er geweest vanwege de vorige azc’s op deze locatie? Graag een volledig overzicht met zowel de incidenten in het azc zelf als incidenten van asielzoekers buiten het azc?

Krijgt de gemeente geld van het Rijk als de gemeente (minder dan) 300 asielzoekers zou opvangen, in het geval er

Krijgt de gemeente geld van het Rijk als de gemeente (minder dan) 300 asielzoekers zou opvangen, in het geval er

een spreidingswet is? Zo ja, hoeveel?

Krijgt de gemeente geld van het Rijk als de gemeente meer dan 300 asielzoekers zou opvangen, in het geval er

Krijgt de gemeente geld van het Rijk als de gemeente meer dan 300 asielzoekers zou opvangen, in het geval er

een spreidingswet is? Zo ja, hoeveel?

Wat is, bij realisatie van een azc, de verwachte daling in de inkomsten vanuit de toeristenbelasting, alsmede de verwachte daling van de OZB?

Kan de nabijgelegen camperplaats, bij een afname van inkomsten door een azc, compensatie krijgen (van de gemeente)? Zo ja, hoe precies? Zo nee, waarom niet?

Is er reeds zicht op welke kosten het COA voor hun rekening gaat nemen? Zo ja, welke?

Kan het college een volledige kosten-baten analyse, dan wel financiële inschatting, maken over de eventuele komst van een azc.

Voor de vragen 18 t/m 21 geldt: indien er bekend is hoeveel asielzoekers het COA wil vestigen op de beoogde locatie aan de Bovendwarsweg, graag ook de financiële gevolgen aangeven bij het opvangen van dit aantal asielzoekers, zowel bij

In de raadsvergadering van 29 juni stelde de portefeuillehouder Haseloop-Amsing dat de gebruikersvergunning van de beoogde locatie op een zeker moment is bevroren. Hoe ziet dit bevriezen eruit? En hoe verhoudt zich dit tot het gegeven dat er voor een gebruikersvergunning geldt dat deze wel óf niet verleend wordt?

Hoe verhoudt de uitspraak ‘we kunnen als gemeente wel nee zeggen’ van burgemeester Haseloop-Amsing zich tot het feit dat er door de gemeente wordt gesteld dat we een eventueel verzoek van het COA slechts ruimtelijk mogen toetsen?

Hoe verhoudt het destijds, tot de Raad van State toe, afwijzen van het omzetten van een recreatiebestemming tot woonbestemming van enkele recreatiewoningen aan de Ottenweg na het verzet van het Ministerie van Defensie zich tot het realiseren van een azc? Is er reden om al dan niet aan te nemen dat het Ministerie nu eenzelfde positie zal innemen?

Wat betreft eerdere azc’s die er op deze locatie zijn geweest, is voor de opheffing altijd de reden geweest dat de vergunning afliep of dat er slechts een overeenkomst lag tot het moment van sluiting? Of zijn er ook andere redenen geweest voor de sluiting van het azc? Zo ja, welke?

Naar verluidt is er door de eigenaar van de voormalige jeugdherberg ook in het verleden geprobeerd om Oekraïners te huisvesten op deze locatie. Klopt het dat de gemeente hiervan af wilde zien? Zo ja, om welke redenen was dit destijds?