Brief pas na 2 weken doorgestuurd vanuit het college

Uit de beantwoording van Burgemeester Haseloop op de CVO-vragen blijkt dat de brief sinds 28 december in het bezit is van de gemeente, en zij deze brief ook direct gelezen heeft. Echter is de brief pas 11 januari doorgestuurd naar de gemeenteraad en onze inwoners. CVO vindt dit een ongelofelijke communicatieblunder, dat niet bijdraagt aan vertrouwen in de handelswijze van het college in dit dossier.

Als argument gaf de burgemeester dat ze wilde wachten tot bespreking van de brief in het college, zodat de brief samen met een toelichting (informerende nota) naar de gemeenteraad gestuurd kon worden. Anders zou volgens haar de verwarring toenemen onder de bevolking.

CVO vindt echter lachwekkend en niet serieus te nemen. De informerende nota is slechts 1 A4’tje, wat voor 90% een parafrasering van de COA-brief is, en amper nieuwe informatie bevat, laat staan essentiële informatie. Juist het zo laat doorsturen van de brief zorgt voor verwarring in de samenleving. Dit had gewoon eerder gemoeten.

Bovendien bleek uit de bijdrage van de insprekers dat de gemeente de COA-brief niet proactief heeft gedeeld met de buurt, iets wat eerder na de eerste aankondiging van het COA in juni 2023 nog wél gebeurde vanuit de gemeente. Toen CVO vroeg waarom dit nu niet opnieuw is gedaan, stelde de burgemeester dat de brief slechts een ‘flintertje informatie’ is. Onbegrijpelijk. Nu het COA hun belangrijkste intenties kenbaar maakt (namelijk het aantal en de duur van de opvang), kan dit zeker niet betitelt worden als ‘flintertje informatie’. Dit is nou precies de houding waar CVO en veel inwoners de afgelopen maanden aanstoot aan hebben genomen.

Burgemeester draait eindelijk bij! Gemeente beslist tóch zelf

Na maanden van vele debatten, en veel aangereikte informatie vanuit CVO, is tijdens het commissiedebat éindelijk de burgemeester gedraaid over de vraag of de gemeente het verzoek van het COA zou kunnen weigeren zonder dat het AZC er dan als nog zou komen. Waar het college eerder continu de inschatting heeft gedeeld dat de gemeente dit niet kan, zei de burgemeester tijdens het debat opeens op de vraag of we vandaag of morgen buitenspel zouden worden gezet als gemeente: ‘ik denk het niet … het risico is op dit moment niet zo groot.’

Deze draai is goed nieuws. Alle inspanningen van CVO hebben dus tóch zin gehad. Nu de gemeente volgens het college zelf het roer in handen heeft, staat volgens CVO niets meer in de weg om ook een ja/nee vraag voor te leggen aan de bevolking op een inwonersavond. Iets wat vanwege de eerdere inschatting van het college door de burgemeester werd afgewezen.

Oproep tot inwonersparticipatie

CVO heeft tijdens het commissiedebat het college opgeroepen om, nu het concrete voornemen van het COA eindelijk bekend is, per direct werk te maken van actieve inwonersparticipatie, d.m.v. een inwonersavond waarop de bevolking zich kan uitspreken over het concrete voornemen van het COA. Volgens CVO had dit al veel eerder moeten gebeuren, maar wat ons betreft wordt er nu per direct werk van gemaakt.

Tijdens het debat bleken er gelukkig bij meerdere partijen openingen om dit op te pakken, maar helaas willen veel partijen wél afwachten totdat de ecologische onderzoeken en stikstofmetingen zijn afgerond. Wat CVO betreft wachten we daar niet op, omdat we niet op het onderzoek hoeven te wachten om het draagvlak te kunnen meten.

Daarnaast vindt CVO het van cruciaal belang dat inwoners zich ook kunnen uitspreken over de wenselijkheid van een AZC, een ja/nee vraag dus. De burgemeester antwoordde echter dat ze dit

Daarom zal CVO tijdens de raadsvergadering van 1 februari minstens 2 moties indienen om dit als nog af te dwingen. Een motie om niet te wachten op de uitslagen van de onderzoeken, maar per direct een inwonersavond te beleggen, én een motie die wil garanderen dat inwoners zich ook kunnen uitspreken over wel/geen AZC tijdens een inwonersavond.

Tot slot

De discussie krijgt dus nog een vervolg in de komende raadsvergadering. Omdat de discussie al uitgebreid is gevoerd in de commissievergadering, zal het wat ons betreft een kort debat zijn, om een herhaling van zetten te voorkomen. Het is nu zaak om na vele blunders nu snel door te pakken en de regie te gaan nemen als gemeente, en vooral onze inwoners eens écht serieus hierbij te betrekken. Dat gebeurt op dit moment volstrekt onvoldoende. Uit de inspreekbijdragen van de omwonenden bleek bijvoorbeeld dat alle gesprekken tussen hen en de gemeente op hun eigen verzoek is gevoerd, en niet vanuit de gemeente. Dat moet gewoon veel beter.

CVO blijft proberen om de juiste focus aan te brengen, gericht op de inhoud, om zo met een constructieve insteek te blijven opkomen voor het lokaal belang in dit dossier. We roepen de andere politieke partijen op om dit ook te (gaan) doen. Daar hebben onze inwoners recht op!