Lees de column van de burgemeester hier.

REACTIE CVO:

Een uiterst zorgwekkende column van de Elburgse burgemeester! Waarom vraag je je misschien af? Omdat de omschreven verwachte volgorde, de ‘volgorde der dingen’, totaal niet overeenkomt met wat het college van Oldebroek wil! (zie het document ‘bijlage procesbeschrijving’ van het college bij de stukken van de Oldebroekse raadsvergadering op 1 februari).

Concreet, wat stelt de Elburgse burgemeester: ‘Wanneer er ook geen belemmeringen vanuit de provincie zijn, zal het COA waarschijnlijk officieel de vergunningsaanvraag in gang zetten. … DAARNAAST (!) zal het COA dan met de gemeente Oldebroek afspraken maken’ (in een bestuursovereenkomst).

Echter, het Oldebroeks college heeft aangegeven dat ze na de onderzoeksfase éérst participatie met inwoners en organisaties wil, dán eerst een uitgewerkt voorstel wil, dán eerst nog het voorstel wil bespreken in de gemeenteraad, dán eerst nog een bestuursovereenkomst al dan niet wil afsluiten,

En pas dán de aanvraag voor een omgevingsvergunning wil hebben! Al deze bovenstaande stappen gebeuren volgens het Elburgs college NAAST de vergunningsaanvraag, en dus niet ERVOOR (zie het woordje ‘daarnaast’ in de column van de burgemeester).

Dit betekent in de praktijk, dat als de volgorde die Elburg schetst wordt aangehouden, de gemeente niet meer zelf het tempo kiest, maar alles op het tempo van het COA gaat gebeuren. Daarnaast is een ‘nee’ niet meer mogelijk, omdat volgens het Oldebroeks college een omgevingsaanvraag slechts ‘ruimtelijk getoetst kan worden.’

Voor CVO komt dit doemscenario door deze column helaas een stap dichterbij. In de raadsvergadering van 1 februari vroeg CVO als enige partij of de burgemeester kon garanderen dat een omgevingsvergunning niet direct wordt ingediend na de onderzoeksfase. Het antwoord was uiterst zorgwekkend: dit kan burgemeester Haseloop niet garanderen, het was slechts haar ‘inzet’.

Daarmee is het volstrekt onduidelijk wat het COA gaat doen wanneer de onderzoeken zijn afgerond, en hoeveel speelruimte we als gemeente vervolgens nog overhouden. Juist daarom wilde CVO per direct gaan beginnen met inwonersparticipatie, en inwoners ook de wenselijkheid van een AZC laten aangeven op een inwonersavond. Helaas konden we het college niet overtuigen en was de meerderheid van de gemeenteraad tegen. Daardoor blijft de toekomst ongewis.

CVO blijft zich ervoor hard maken dat de gemeente eindelijk eens regie gaat pakken in dit dossier, ten behoeve van het lokaal belang, en de inwoners hier z.s.m. en serieus bij gaat betrekken!