Nieuwe argumenten

Tijdens de mondelinge vraag, deelde CVO alle argumenten waarom we er als gemeente wél over gaan op dit moment. Daarbij werd ook nieuwe informatie gedeeld, waarin voor het eerst ook onomstotelijk door het COA wordt aangegeven dat zij géén juridische procedures voeren tegen gemeenten, dat ook de gemeente Oldebroek eerst toestemming moet geven, en dat als Oldebroek niet akkoord zou gaan met het verzoek, het COA ook niet overgaat tot realisatie van een AZC.

Teleurstellende reactie burgemeester

In de reactie van de burgemeester, die sprak namens het college, werd met geen woord gerept over alle argumenten en citaten die door CVO zijn aangedragen. Een voorbereid tekstje werd afgestoken, waarin allang ontkrachtte argumenten nog eens als een grijsgedraaide plaat werden herhaald.

Daarbij werden ook nog eens feitelijk onjuiste voorbeelden ter berde gebracht. Oldebroek zou volgens de burgemeester moeten oppassen, omdat in Albergen de staatssecretaris de gemeente heeft gepasseerd. Dit klopt, maar vormt op geen enkele manier een vergelijkbare casus. Want in Albergen heeft de staatssecretaris vanaf het eerste moment gezegd dat het verzoek voor een AZC dwingend was. Dat had toen ook een duidelijke reden: er sliepen asielzoekers in het gras bij Ter Apel. Daar is op dit moment geen sprake van. Sterker nog, diezelfde staatssecretaris zegt over het verzoek in Oldebroek dat deze ‘op basis van vrijwilligheid is’. Daarmee geldt de casus van Albergen niet voor Oldebroek.

Voor het eerst werd door de burgemeester ook de casus ‘AZC Budel’ genoemd, om te onderbouwen dat het COA soms tegen de wens van de gemeente(raad) in een vergunning aanvraagt voor een AZC. Echter, ook deze casus gaat absoluut niet op voor Oldebroek. Immers, in Budel is door de gemeente Cranendonck met het COA een bestuursovereenkomst gesloten, waarin staat dat in de huidige AZC-locatie tot 2028 vluchtelingen worden opgevangen. Oldebroek heeft nooit zo’n dergelijke overeenkomst getekend, waardoor wij wél vrij spel hebben.

Ernstig

De reactie van de burgemeester betrof daarmee helaas geen inhoudelijke repliek op de aangedragen feiten, en bestond uit onjuiste voorbeelden van andere gemeenten, die in een heel andere situatie verkeren als onze gemeente.

Het college lijkt vast te zitten in een eigen gecreëerde waarheid, waarin ze immuun zijn voor (nieuwe) feiten. Daarmee schetst het college nog altijd een onjuiste voorstelling van zaken over de positie van onze gemeente in dit verzoek. Dat schaadt de belangen die onze gemeente en inwoners hebben. CVO heeft daarom al eerder om precies deze reden een motie van afkeuring tegen het college ingediend. Het is ernstig te noemen dat het gemeentebestuur haar koers niet bijstelt.

Het college zal binnenkort (weer) in gesprek gaan met het COA. CVO hoopt dat er dan snel meer duidelijkheid ontstaat, zodat we ons als gemeente kunnen uitspreken over een concreet voornemen.

CVO blijft het dossier nauwgezet volgen.