‘Deze ruime, lichte woning is gelegen in een autoluwe, groene wijk.’ Iedereen die wel eens op Funda kijkt, kent een dergelijke aanprijzing wel. Autoluw en groen is blijkbaar aantrekkelijk – ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen. Toch is er iets geks aan de hand: want dezelfde kopers die afkomen op zulke aanprijzingen, laten – eenmaal eigenaar – een heel andere voorkeur zien.

 

Twee auto’s voor de deur is eerder regel dan uitzondering, en daarnaast heerst er in de tuinen een welhaast epidemische ‘tegelzin’. Veel mensen lijken pas tevreden als hun tuin een soort tweede badkamer is geworden: strak betegeld en geen sprietje groen.

Tegen de verbreding van de A9 met bijbehorende bomenkap werd – begrijpelijk – heftig geprotesteerd. Wie kapt er nou zoveel mooie, gezonde en nuttige bomen en struiken? Toch wordt in de eigen tuin het tegendeel bewezen: daar kapt men er lustig op los. Als iedereen in Ouder-Amstel de helft van zijn tuin tegelloos zou laten, hadden we al dat groen binnen de kortste keren ruim gecompenseerd.

In het IBOR (Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte) staat beschreven hoe de gemeente de komende jaren wil omgaan met de verwachte toename in regenval, droogte- en hittestress. Hierbij wordt expliciet de rol van inwoners genoemd: wie immers zijn tuin (deels) onttegelt, creëert op die manier een buffer bij zware regenbuien. Daarnaast zorgt extra groen voor meer koelte in hete zomers, en varen vlinders en insecten er ook wel bij.

Kortom: doe eens gek, en onttegel een stukje tuin! Soms zijn er aanbiedingen van Tuicentra waarbij je gratis plantjes krijgt als je een tegel inlevert. Daarnaast is uitzicht op groen bewezen heilzaam voor de gezondheid, om niet te spreken over de eerdergenoemde voordelen op het gebied van afwatering. Burgers, verlos u van de tegelterreur. Bijen, vlinders en riolen zullen u dankbaar zijn!

Door: Renske Pool