Onlangs waren wij (Statenlid Jos Mooijweer en kandidaat-Statenlid Kyra Selles)

te gast in de Cleantech regio te gast. Daar werken ondernemers, onderwijs, maatschappelijke instellingen en acht gemeenten samen, over de provinciegrens van Overijssel en Gelderland heen. Aan de Overijsselse kant doet Deventer (en Zwolle) mee. Samen met inwoners en bedrijven wil de regio in 2030 energieneutraal zijn en in 2023 al de meest duurzame regio van Nederland. Dit zijn de topprioriteiten.

 

Maar het gaat om meer:

versterken van de innovatiekracht van het bedrijfsleven; aandacht voor human capital, snel, slim en schoon vervoer; een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en talenten; een duurzame leefomgeving, waarin woningbehoefte en -aanbod goed zijn afgestemd op aantal en kwaliteit.

 

Agenda Cleantech regio

 

Alle ambities zijn samengebracht in de ‘agenda Cleantech regio 2019-2023’. Voor elk van de ambities formuleerde men concrete resultaten.

Binnen deze doelstellingen kunnen aparte programma’s worden opgestart. Twee daarvan springen in het oog: ‘Transform’ en ‘Cirkelwaarde’.

 

Verduurzamen woningen

In het programma Transform wordt ook samengewerkt met de gemeente Zwolle. De bedoeling is om 40.000 woningen, verdeeld over Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Zwolle in vijf à zeven jaar te verduurzamen. Door de grootschalige aanpak kan dit kostenneutraal worden uitgevoerd, dus zonder extra kosten voor bewoners. Met dit programma zal 1/3 van de door hen beoogde 25% CO2-reductie in 2023 zijn gerealiseerd.

 

D66 is hierbij vooral benieuwd of er ook een innovatieve aanpak voor de panden in de oude binnensteden zal zijn, omdat het verduurzamen van deze huizen een lastige opgave zal zijn.

 

Afvalstroom

Bij het programma Cirkelwaarde wordt de huisafvalstroom van 2½ miljoen personen in 56 gemeenten verduurzaamd. De afvalverwerkingsbedrijven AVU, ROVA en Circulus-Berkel werken hierin samen met gemeenten en kennisinstellingen. Het gaat om het herwinnen en hergebruik van grondstoffen uit huishoudelijk afval met een focus op plastic, textiel, elektronica, biogeen (organisch afval) en luiers.

 

Energieregio’s

Het Rijk deelde onlangs het land in energieregio’s in. Hierbij zijn provinciegrenzen aangehouden. Dat betekent dat Deventer nu in een Overijsselse energieregio ligt, terwijl het voor de transitie- en duurzaamheidsopgave al over de provinciegrens heen werkte in de Cleantech regio. Dit hoeft elkaar niet te bijten, maar bestuurders van de Cleantech regio roepen Statenleden van beide provincies wel op om de samenwerking over de provinciegrenzen heen zo goed mogelijk te blijven faciliteren.

 

Voor ons een eerste ‘live’ kennismaking met Cleantech. Een interessante ontwikkeling, waarbij we ons ook afvroegen of de ambities van Cleantech nu niet in felle concurrentie met andere regio’s moeten worden verwezenlijkt. Immers, elke regio heeft haar eigen doelstellingen van duurzaamheid, transitie etc. Dus: hoe onderscheidend is de regio nog?

 

Grootschalig is goed

Wat verder goed was om te zien was dat grootschalige initiatieven voordeliger uitpakken. Dat betekent dus dat je niet al te gauw zelf of in kleine kring initiatieven moet nemen. Want aan ‘vooroplopen’ kleven grote risico’s voor de particuliere burger.

 

Wij danken de mensen van de Cleantechregio voor de hartelijke ontvangst.

Meer informatie

 

Jos Mooijweer

Kyra Selles