Onlangs waren we op werkbezoek bij Huetink Bloembollen Lemelerveld BV. We kregen uit de eerste hand informatie – van betrokken ondernemers – over deze agrarische bedrijfstak. Tijdens een diepgaand keukentafelgesprek vertelde de familie met veel plezier over de geschiedenis, hun uitdagingen en visie op de toekomst.

 

Bodemkwaliteit

De ouders van de huidige eigenaren hielden vleeskalveren. Maar werkende weg zijn ze volledig overgegaan naar veredeling, vermeerdering en het opkweken van lelies en vele andere bolproducten. Naast eigen grond pachten ze gronden van stoppende boeren. Dat doen ze uitsluitend met (traditionele) boeren die openstaan voor samenwerking om de bodemkwaliteit te verbeteren. De familie Huetink heeft een bijzonder oog voor het bodemleven. Een belangrijk punt voor onze fractie. Ze hebben goed zicht op de bodemkwaliteit en passen bemesting en gewasbeschermingsmiddelen precies toe. Dat doen ze met diepgaande analyses van bodemmonsters, via drones en externe en eigen data.

 

Precisielandbouw

Die vorm van precisielandbouw ontwikkelt zich snel. Zij zijn voorlopers. Bewust: het scheelt kosten, zorgt voor meer productie en het is goed voor de bodem en het klimaat.

Ze zijn enthousiast, leren veel van de biologische aanpak en nemen methoden over. Ze benutten alle kennis uit de markt, weten wat consumenten waarderen en spelen daarop in. Wel dringen ze aan op eenduidige certificering.

 

Verdienmodellen

De familie Huetink vindt het logisch dat grondgebonden veehouderij het uitgangspunt is, maar wil wel dat dit niet alleen op kavel maar juist in de keten wordt beoordeeld. Dat biedt de sector, met nieuwe verdienmodellen nieuwe mogelijkheden. Ze steunen de visie op kringlooplandbouw en werken graag mee aan de energietransitie, uiteraard met oog voor de eigen kasstromen en balansratio’s.

 

Deze ondernemers kennen de (internationale) markt, zijn op vele manieren betrokken bij de landelijke en vakspecifieke ontwikkelingen. Ze laten graag de buurt, scholen, collega’s en de politiek zien waar ze dagelijks mee bezig zijn. Ze houden nauw contact met de omwonenden over de gronden waarop ze telen en bieden inzicht in de bedrijfsprocessen.

 

Innovatie

Sjaak en Henri zijn optimistisch en voortdurend met innovaties bezig. Ook binnen de eigen achterbannen zijn er (te)veel tradities die uiteindelijk het draagvlak voor het produceren van voedsel op eigen bodem remmen. De ambitie is en blijft een toonaangevende, innovatieve bijdrage te leveren aan de samenleving, waardevol werk mogelijk te maken en nieuwe mogelijkheden te verbinden aan hun bedrijf. Dat op termijn nog meer robotica en big data daarbij behulpzaam zijn is een welkome ontwikkeling.

 

Remmende overheid

Het Europees landbouwbeleid is in hun ogen nog teveel op inkomenssteun gebaseerd en moet meer gericht worden op natuurinclusief, innovatie en (regionale) kringlopen. Ze zien de traditionele landbouw kantelen, maar hebben ook behoefte aan steun. Ze merken dat het lastig is om innovatiemiddelen vanuit bijvoorbeeld de provincie te verwerven. Ze ervaren eerder remmende krachten dan dat er vanuit Zwolle actief meegedacht wordt. Een bezoek door ambtenaren van het provinciehuis zouden ze waarderen.

 

En mocht je ooit eens een vraag hebben over uien, lelies, aardbeien, en zoveel meer, dan ben je bij deze boeren meer dan welkom. Op hun site is meer te vinden

 

We danken de familie Huetink hartelijk voor hun gastvrijheid. En de fractie van D66 Dalfsen voor de organisatie. Het was voor kandidaat Statenlid Praxedis en mij als zittend Statenlid een zeer waardevol bezoek.