In mijn vorige blog van februari stond ik stil bij het nieuwe decennium en vroeg me af waar het dit jaar over zal gaan bij ons in Overijssel. Ik schreef toen over 2 belangrijke waarden: Vertrouw op de eigen kracht van mensen en Koester de grondrechten en gedeelde waarden. Mijn afsluiting was “We kunnen het verschil maken als we elkaar weten te vinden, met een geloof in een mooie toekomst en met respect voor elkaar”.

Een paar weken zijn voorbij gegaan en we kunnen het nu al invullen, daarvoor hoeven we niet halverwege het jaar te zijn. “2020 is het jaar van de coronacrisis”. Ik had natuurlijk liever gehad dat het over andere dingen zou gaan, maar we kunnen er niet omheen. Ons dagelijks leven staat volledig in het teken van deze wereldwijde pandemie, we staan er mee op en gaan ermee naar bed. Het raakt nu werkelijk alles, de wereld staat op de kop en alles wat zo vanzelfsprekend was, is er ineens niet meer.

“Social Distancing” – worden we wakker geschud?

Wij als sociaal volkje dat het over het algemeen best goed voor elkaar heeft, zijn plotseling noodgedwongen niet meer sociaal – althans, niet in fysieke zin. Dat is het gevolg van deze “social distancing”. En sommige mensen vertonen ook asociaal gedrag door zich niet aan de maatregelen te houden. We worden ook vindingrijk en creatief, we gaan omdenken en er ontstaan initiatieven waarbij mensen elkaar steunen. Het goede en het slechte komt in mensen naar boven en ik hoop echt heel erg dat het goede blijft bestaan. Iedereen wordt geraakt door deze crisis. Plotseling kan je niet meer op bezoek bij mensen die je lief zijn, je collega’s zie je alleen in een vierkant schermpje. Ook ik maak me zorgen als ondernemer, maar prijs mezelf gelukkig: Ik kan me nu zelfs nuttig maken in een crisisteam in de zorg. Hectisch, maar heel erg nodig. Nu krijgen de mensen in de zorg de aandacht die ze al jaren verdienden.

Ouders die nu zelf thuis les moeten geven, gaan die het vak van leraar meer waarderen? We worden even wakker geschud.

Ik denk ook aan al die mensen die nu zonder werk komen te zitten. Met ook een achtergrond in de reiswereld en evenementenbranche, kan ik me goed verplaatsen hoe ingewikkeld het is voor werknemers en –gevers in die sector. Voor veel leveranciers en ZZP’ers in die branche is er nu (nog) niets geregeld. Economisch gaat dit een enorme klap opleveren en niet alleen in die sector. Hoe gaan wij dat opvangen in Overijssel?

Circulaire Economie

Ook ontstaan er nu veel initiatieven waar we eigenlijk al jaren aandacht voor proberen te krijgen en die nu plots vaart krijgen. Zo zijn mensen bezig met een meer circulaire economie. We realiseren ons des te meer dat waarde niet zozeer in spullen zit, maar dat een bijdrage aan de maatschappij minstens zo belangrijk is.

Lokaal boodschappen doen en meer betalen?

De 2e helft van 2019 was het gesprek van de dag “stikstof ” en de “boerenprotesten”. In een persoonlijk gesprek dat ik met een aantal boeren voerde gaven deze aan dat ook de consument nodig is om “het systeem” te veranderen: Door de echte prijs te betalen voor ons eten. Nu zijn de marges te klein om een omslag te realiseren in een manier van werken. Ze gaven aan dat 40% van de boeren wel anders wil werken (denk aan kringlooplandbouw en biologisch boeren), maar slechts 4% van de consument bereid is om meer voor zijn eten te betalen. Zou dit nu ook veranderen? Gaan we lokaal kopen, meer betalen voor goede kwaliteit en minder onnodige spullen consumeren?

Stilte, rust en wakker worden met kwetterende vogels

Als ik nu ’s ochtends opsta, hoor ik de vogels fluiten, er is minder verkeer en de lucht is plotseling schoner over de hele wereld. De natuur profiteert nu optimaal van deze “stilstand”.

Krijgen we nu meer waardering voor schone lucht en schoon water? Zou het nu tot iedereen doordringen hoe groot onze invloed als mensheid hierop is? En ook wat echt belangrijk is voor een prettig leefklimaat?

Zo zijn er heel veel vragen die ontstaan, waar we nu nog geen antwoord op hebben. Als we binnenkort weer vergaderen in de Provinciale Staten (online of op wat voor manier dan ook) dan hoop ik dat mijn collega Statenleden ook met respect naar elkaar weer aan de slag gaan. Dat we leren van deze periode en dat we op de juiste manier prioriteit kunnen geven aan wat belangrijk is in onze mooie provincie Overijssel. Dat we slimmer en efficiënter vergaderen en dat er een stevig debat gevoerd kan worden, maar dat het niet om “scoren” gaat.

En daar is die zin weer: We kunnen het verschil maken als we elkaar weten te vinden, met een geloof in een mooie toekomst en met respect voor elkaar.

Deze woorden zijn nu nog veel actueler geworden.

Ik wens iedereen veel wijsheid en gezondheid!