De Installatie in de staten Na een intensieve periode van campagne voeren richting de verkiezingen op 20 maart was het dan zover, op donderdag 28 maart werden we (47 volksvertegenwoordigers) geïnstalleerd in de provinciale staten. Best een bijzonder moment dat je echt officieel de kiezers mag vertegenwoordigen in Overijssel, het is een stap die veel mensen niet durven te zetten, maar ik ga ervoor! We moesten de eed of belofte afleggen en daarna was het duidingsdebat, waarbij iedere partij zijn belangrijke standpunten voor de komende jaren kon toelichten. Dat was gelijk al boeiend, want dit zal de basis zijn voor het vormen van de coalitie voor de komende jaren. Een coalitie is een verbond van twee of meer partijen die samen een meerderheid van de stemmen hebben en ook de gedeputeerden leveren, maar daar volgt vast nog meer over. Tip: Ook heel in het kort weten wat we nou eigenlijk doen in die provinciale staten? Kijk maar eens naar dit korte filmpje!

De Eed of belofte afleggen Waarom in de Provinciale staten? Door mijn eerdere werk en een passie voor reizen, heb ik veel van de wereld gezien en merkte in alle landen waar ik kwam dat het lang niet overal even goed geregeld is, wij hebben het best goed voor elkaar in ons kikkerlandje, maar hoe houden we het goed? Hoe zorgen we ervoor dat het goed blijft gaan en dat we het nog beter kunnen maken? Dat heeft mij altijd geboeid en daar wil ik nu aan bijdragen, niet meer aan de zijlijn staan. De afgelopen jaren heb ik gemerkt ook via mijn huidige werk dat er veel afstand is tussen politiek/overheid en de inwoners van onze provincie, daar wil ik graag verandering in brengen, dat begint met schrijven over wat we nu eigenlijk doen en luisteren. Het gaat namelijk om “onze” provincie, hier wonen we, hier werken we en hoe het hier geregeld is, is iedere dag van invloed op ons welzijn en ons geluk.

Inwerkdag Enfin, even terug naar de 1e week, op 3 april konden wij ons weer melden op het provinciehuis voor een inwerkdag, hier werden we meegenomen in de manier van werken van de Griffie (onmisbare medewerkers op het provinciehuis die voor ons als statenleden klaar staan) en ook werd een nieuwe vergaderstructuur besproken en het programma voor onze inwerkperiode de komende tijd.

Er was wat onrust over de wijzigingen en verandering in een organisatie is altijd ingewikkeld. Verandering zorgt voor onzekerheid en onduidelijkheid over de toekomstige situatie. Vaak zijn wij geneigd ons vast te klampen aan bestaande routines en bieden wij weerstand tegen de voorgestelde veranderingen. Maar ook de onbekendheid met de toekomstige situatie maakt dat mensen geen duidelijk zicht hebben op de voor-en nadelen van de toekomstige situatie. De enige manier om hiermee aan de slag te gaan is intensieve communicatie en nog meer openheid en uitspreken, dus daar moeten we als statenleden en griffie nog zeker mee aan de slag. De rest van de dag bestond uit workshops over omgangsvormen, de veranderende organisatie en diverse ICT-tools.

Ook zag je tijdens het informele deel de eerste kennismakingen en “bondjes” ontstaan, het gaf mij een beetje een gevoel van expeditie Robinson….. en dat belooft wat voor het statenweekend wat voor volgende week op het programma staat