Wat een geluk heb je toch als je wieg in Nederland gestaan heeft. Tussen 1940 en 1945 hebben we voor het laatst een oorlog op ons grondgebied meegemaakt die ook geleid heeft tot een vluchtelingenstroom. Een soortgelijke stroom die nu al jaren aanhoudt uit gebieden waar het door oorlogs- of andersoortig geweld niet prettig is om te leven en voor sommige mensen ook echt niet leefbaar is omdat ze vanwege uitlatingen die ze gedaan hebben of doen of zijn we ze zijn gezocht worden door het regime in het land waar hun wieg toevallig gestaan heeft. Hoe zou jij het vinden wanneer je je leven niet meer veilig bent in je geboorteland land omdat iemand er een probleem mee heeft dat je dialect of Nederlands spreekt, dat je een homeseksueel bent of dat je bijvoorbeeld een bril draagt.

Twee jaar geleden nog kwam er een stroom Oekraïners naar west-Europa waarbij ook veel mensen een plek een Peel en Maas gevonden hebben. Ze hebben hun weg inmiddels goed gevonden en hopen op een veilig bestaan. Dat veilige bestaan hopen veel mensen uit Afrika ook in Europa en dus ook Nederland te vinden. Waar we wel snel mee klaar zijn, zijn de zogenaamde gelukszoekers. Deze moeten wat ons versneld het immigratieproces doorlopen en terug naar het land van herkomst wanneer je niet aan de vereisten van oorlogsvluchteling voldoet.

Als partij hebben we diverse politieke kleuren in de fractie. Niet iedereen is dus even gelukkig met deze keuze voor noodopvang in Maasbree. Vóór de komst van de spreidingswet hebben we aangegeven liever zo snel mogelijk onderdak te vinden voor de statushouders om op die manier de druk op de AZC’s te verlichten. Om die reden hebben we een motie om te komen tot een kleinschalig asielzoekerscentrum ook niet gesteund. Met de komst van de spreidingswet hebben gemeenten, net zoals met statushouders (vluchtelingen die de procedure doorlopen hebben een verblijfsvergunning hebben gekregen), een taakstelling tot het plaatsen van vluchtelingen/asielzoekers. Voor de gemeente Peel en Maas komt dit neer op een kleine 270 vluchtelingen/asielzoekers. Dit wil niet zeggen dat we dit als gemeente zelf moeten doen. We kunnen taakstellingen regionaal verdelen. De ene gemeente iets meer Oekraïners dan hoeft die gemeente minder statushouders op te vangen. Met het besluit van het college hebben we voldaan aan onze taakstelling voor de komende twee jaar. Daar zijn we blij mee.

Een geschikte locatie voor opvang van vluchtelingen is er nooit. Het is ver van de bewoonde wereld waardoor integratie en contact met inwoners van Peel en Maas moeilijk is. Om die reden zou een locatie in de kernrandzone beter zijn maar dan moet je weer iets nieuws optuigen terwijl deze locatie met alle faciliteiten al instapklaar is. Toen er arbeidsmigranten naar deze plek kwamen, waren de geluiden van ontevredenheid ook niet mals. Begrijpelijk want men weet niet wat men kan verwachten. We kunnen ons de geluiden vanuit de gemeente Horst aan de Maas nog herinneren toen de crisisnoodopvang daar tot een einde kwam. Toen waren het juist de inwoners die de asielzoekers gingen missen en ze graag hadden gezien dat ze daar waren gebleven. Inwoners zijn bang voor het onbekende, dat is begrijpelijk. Ook wij horen de signalen van misstanden en problemen in bijvoorbeeld Budel maar van Baexem, waar ook al jaren grote aantallen asielzoekers zitten, hoor je vrijwel nooit iets. Uiteraard heb je als je veel mensen bij elkaar zet wel eens meningsverschillen. Daar moet men bovenop zitten.

Wanneer we de social media berichten lezen snappen we de geluiden maar mensen moeten ook beseffen dat we met de komst van de spreidingswet niet kunnen zeggen. “Ho wacht even, in Peel en Maas geen asielzoekers”. Hiermee ga je tegen een wet in en als je als politiek betrouwbaar wilt zijn zul je je wel aan de wet moeten houden. Die scheidslijn is natuurlijk heel dun want je wilt ook tegemoet komen aan de geluiden in de samenleving en dat levert conflicten op. Nu hebben we de regie nog enigszins in eigen hand. We hadden ook kunnen afwachten, niets doen en dan geconfronteerd worden met een locatie die ons werd opgelegd en wellicht nog meer weerstand op zou roepen en problemen met zich zou meebrengen.

Communicatie is een punt wat je nooit goed kunt doen. Het is te veel, te weinig, te vroeg, te laat, in een te kleine straal of noem maar op. De druk op de asielketen in gigantisch groot. Je moet snel besluiten durven nemen en acties uitzetten. Ook dat is (politieke) verantwoordelijkheid nemen. Binnen het beperkte tijdsbestek heeft de gemeente er volgens ons alles aan gedaan om direct betrokken snel en volledig te informeren. Dit lukt nooit helemaal. Wij hopen dat veel mensen gebruik maken van de mogelijkheid om op zaterdag 2 maart hun vragen op locatie te stellen. Let op: aanmelden verplicht via opvang@peelenmaas.nl

De druk op de asielketen kan volgens alleen maar structureel omlaag wanneer ze in Den Haag besluiten nemen om de instroom naar Nederland te verkleinen. Tot het zover is zul je de mensen die in Nederland zitten zo goed en zo kwaad het kan van onderdak voorzien.

De impact met het voornemen tot huisvesting van 316 arbeidsmigranten op de locatie in Maasbree een aantal jaren geleden was ook punt van aandacht. Mensen weten niet wat ze kunnen verwachten. Je moet ze hier in meenemen en een duidelijk point of contact kunnen bieden bij vragen of problemen. Verschil met de arbeidsmigranten is dat deze in de ochtend vertrekken om te werken en in de avond terugkomen. Dat is met vluchtelingen misschien anders. Ze mogen werken en we hopen ook dat ze snel een goede dagbesteding krijgen om op die manier al te integreren in de Nederlandse cultuur. We maken ons wel wat zorgen over de geïsoleerde ligging van de noodopvang. Deze mensen moeten goed begeleidt worden in hun dagbesteding om te voorkomen dat ze gaan zwerven. Ze mogen in principe vanuit de noodopvang gaan en staan waar ze willen. Ook de kennis van verkeersregels en gedrag in het verkeer is wel een punt van aandacht. Het laatste wat je wil is ongelukken met alle gevolgen van dien. Het COA heeft de locatie bekeken en heeft de locatie geschikt bevonden. We moeten er dan ook vanuit gaan dat ze deze aspecten meegenomen hebben in hun afweging. Bij de vestiging van de arbeidsmigranten hebben wij onze zorgen ook al uitgesproken over het ontbreken van bepaalde voorzieningen. Die zorgen zijn er nog steeds. We hebben begrepen dat er een klein winkeltje op de locatie aanwezig is maar mensen hebben ook vaak behoefte aan een iets uitgebreider aanbod. Hier moet je wel rekening mee houden Als gemeenteraad worden we geregeld bijgepraat over het asiel- en statushouders vraagstuk. We gaan er vanuit dat dit onverminderd blijft en met deze ontwikkeling misschien zelfs nog wel iets meer. Vanuit het veiligheidsaspect zouden we bijvoorbeeld wel wat vaker inzichten willen krijgen. Eigenlijk zoals we rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op de grotere parken ook krijgen en hierbij zien we gelukkig geen signalen van grootschalige incidenten.