5 vragen en antwoorden over de Afvalinzameling in 2020

We scheiden in Renkum toch heel goed, waarom wordt het dan duurder? Dat klopt, we hebben een hoog scheidingspercentage in onze gemeente. De totale hoeveelheid restafval per persoon moet nog fors omlaag, maar dat kunnen inwoners niet alleen. Er moeten betere afspraken met de verpakkingsindustrie, supermarkten en detailhandel komen. De prijs die afvalverwerkers rekenen voor het afnemen van ons restafval gaat fors omhoog. De vergoeding voor PMD en papier gaat juist omlaag. Daardoor is er meer geld nodig om het afval te kunnen inzamelen. Dit is in veel gemeenten aan de hand. De prijsverhoging ligt vooral bij het restafval. Wie zijn afval goed scheidt, heeft weinig restafval en daardoor op jaarbasis niet of nauwelijks meer kosten.

 

Waarom gaat de prijs omhoog én de service omlaag? De afvalstoffenheffing is een doelbelasting. De inwoners betalen samen precies het bedrag dat de gemeente kwijt is aan afvalinzameling. Gaan de kosten omhoog, zoals nu het geval is, dan gaat de heffing ook omhoog.

Om de stijging te matigen, is er daarnaast gekozen voor minder service. Als de afvalinzameling minder kost, hoeft de rekening voor inwoners niet nog meer te stijgen. Heb je liever hogere service met een hogere rekening? Of nog lagere service en een lagere rekening? Wij horen graag je mening via eveline@groenlinksrenkum.nl.

 

Moeten we voor PMD gaan betalen? Nee. Het ophalen van PMD blijft gratis. Je zorgt alleen voortaan zelf voor de zakken waarin je PMD aanbiedt. De gratis PMD-zakken werden ook voor veel andere dingen gebruikt (het aantal opgehaalde rollen bleef stijgen, veel meer dan het aantal volle zakken dat opgehaald werd). De gemeente stopt met het gratis uitdelen van zakken. Je mag zelf weten in wat voor zakken je PMD-afval aanbiedt, als ze maar doorzichtig zijn.

 

Kunnen we geen PMD-kliko’s gaan gebruiken? In eerste instantie was dat wel het plan voor 2020. Maar de gemeenteraad wil uitgebreider spreken over de voors en tegens van verschillende maatregelen in de afvalinzameling. Er is daarom afgesproken nu geen onomkeerbare maatregelen te nemen of grote investeringen te doen. De PMD-kliko’s zijn zo’n investering. Mogelijk komen ze er wel vanaf 2021, dat wordt in het eerste kwartaal van 2020 besloten. Wat heeft jouw voorkeur? Laat het weten!

 

Gaan mensen hun afval niet dumpen in de natuur, als ze meer moeten betalen? Die kans is beperkt. Dat baseren we op onze ervaringen bij invoering van het huidige systeem en ervaringen in vergelijkbare gemeentes. Als er afval gevonden wordt, kijken we altijd of dat te herleiden is tot een adres, zodat er beboet kan worden. Daarnaast ondersteunt de schone buurtcoach ons bij preventie, uitleg en begeleiding van inwoners. Kijk bijvoorbeeld hier: https://www.renkum.nl/Inwoners/Afval/Schone_Buurt_Coach

Meer vragen?

Veel informatie staat op https://www.renkum.nl/Inwoners/Afval en https://www.acv-groep.nl/renkum.

Heb je nog meer vragen en kan je het antwoord nergens vinden? We helpen je graag om antwoorden te vinden. Mail naar eveline@groenlinksrenkum.nl.