Voorzitter,

Ruim vier weken geleden werd ik geprikt. Met het Janssen vaccin dus ik was er na één keer vanaf. En nu grotendeels beschermd tegen de ernstige gevolgen van COVID. Ongelooflijk wat kennis, de wetenschap en vooruitgang in korte tijd kunnen doen. We mogen weer bij elkaar op bezoek en naar theater, museum en concert. We kunnen hier weer in de raadszaal vergaderen. En ik hoop dat er ook een moment komt dat we elkaar weer kunnen omhelzen zonder de angst ziek te worden. Want als er een ding is dat Corona ons geleerd heeft, dan is dat we als mensen sociale dieren zijn. Dat we met elkaar willen samenleven; lol maken, barbecueën in het Wilhelminapark, uit eten in Oud-Rijswijk, een voorstelling bezoeken in de Rijswijkse Schouwburg, samen sporten. Dat neemt niet weg dat we met elkaar in Rijswijk een heftig jaar achter de rug hebben. Mensen zijn ziek geworden, er zijn stadsgenoten overleden. Ondernemers heeft het water aan de lippen gestaan, er was eenzaamheid onder ouderen. Daar staan we bij stil, en tegelijk kijken we vooruit. Nu Corona op zijn einde lijkt te lopen, hopen sommigen dat we weer terug kunnen naar wat we gewend waren. Of het ideaalbeeld wat we daarvan hebben gemaakt. Maar dit is juist het moment om te zien dat onze wereld voor grote veranderingen staat, die ons allemaal raken.

Gletsjers en ijskappen smelten in rap tempo en het is Siberisch warm boven de poolcirkel. In Nederland zelf kan de natuur geen kant meer op vanwege te veel stikstof. Net buiten de grenzen van de Europese Unie lopen mensen gevaar door oorlogsgeweld, en zelfs binnen de Europese Unie worden minderheden onderdrukt. In Nederland te veel fixatie op uitkeringsfraude, met als gevolg dat mensen kapot gemaakt worden die juist hulp nodig hebben. Terwijl tegelijkertijd niet effectief wordt opgetreden tegen witte-boorden criminaliteit en ondermijning in de samenleving. Dat raakt de kern van onze rechtsstaat. Vraag daarbij: heeft ook Rijswijk nepaccounts aangemaakt voor fraudeopsporing?

Doorgeschoten kapitalisme op de woningmarkt, monetair en fiscaal beleid hebben mede geleid tot woningtekorten, te hoge huizen- en huurprijzen. Globale en Nederlandse problemen, die vaak ook onderling met elkaar samenhangen. En waarvoor geen eenvoudige oplossingen zijn. Wat moet je daar dan mee als eenvoudig raadslid en lokaal volksvertegenwoordiger van een middelgrote gemeente in Nederland? Nou, allereerst het koppie niet laten hangen en ertegenaan gaan. De enorme snelheid waarmee vaccins tegen Corona zijn ontwikkeld bewijst dat met kennis, wetenschap en een geloof in vooruitgang, we in staat zijn complexe problemen samen op te lossen. Ik verzet me dan ook tegen cynisme en reactionair-conservatisme.

De beste manier om grote problemen aan te pakken is om lokaal te beginnen. Dus ook hier in Rijswijk. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat we met veel groen en bomen, waterberging en andere aanpassingen Rijswijk bestendig maken tegen klimaatverandering. En door energietransitie, duurzaam bouwen, slimme mobiliteit en de luchtkwaliteit voor onze inwoners verbeteren. Zo moeten we in Rijswijk blijven werken aan inclusiviteit. Ervoor zorgen dat mensen mee kunnen doen. En dus ja, bieden van daklozenopvang. En indien nodig, opnieuw opvang voor vluchtelingen, bij voorkeur kleinschalig in plaats van de grote AZC locatie die we langer hebben opengehouden. Bewaken dat vooroordelen en verkeerde algoritmes in het sociaal domein niet leiden tot systematische uitsluiting.

En wij zijn goed op weg hier in Rijswijk. We bieden mensen een dak boven het hoofd door zelf te bouwen met het Woningfonds voor middenhuur. We transformeren het voormalig winkelgebied De Terp, en revitaliseren het Havenkwartier met betaalbare woningen. En we moeten daarin nog verder gaan met het meer divers maken van wijken; een goede balans tussen sociale woningbouw en vrije sector, en nu niet doorslaan naar de andere kant door alleen maar bouwen voor de rijkeren.

Bijna alle gemeenten in Nederland kreunen en steunen onder de druk van de extra uitgaven in het Sociaal Domein. Dat geldt ook voor Rijswijk. Het College heeft de noodzakelijke maatregelen genomen, en er komt nu extra geld. Goed dat we ons hebben aangesloten bij het initiatief Raden in Verzet.

We gaan als Rijswijk de wereld niet veranderen maar kunnen daar wel ons steentje aan bijdragen. Door niet dom op de portemonnee te gaan zitten maar gericht te investeren in de Stad. Je kan kritiek hebben op de voorgestelde bestedingen uit het Groeifonds. Critici zeggen: een compromis tussen coalitiepartijen om geld te verjubelen. D66 Rijswijk zegt: een gebalanceerd voorstel waarin verschillende belangen goed zijn gewogen om noodzakelijk te investeren in de Stad!

Want er valt nog veel te doen, zeg ik hier tegen het College. Ontwikkel de enorme potentie van het Kessler park voor Rijswijkers, ondernemers en werkenden die zich met de trein, de tram en de fiets verplaatsen! Begroot voor fase 2 van de Landgoederenzone want het vergroot de leefbaarheid en vitaliteit van Rijswijk. Zorg voor nog meer groen in de wijken. Investeer structureel in Citymarketing. Met het Corona maatregelenpakket investeren we in onze positionering. Dit is ad hoc. Maar verbeteren van imago is een zorgvuldig proces en behoeft structureel aandacht, belangrijk voor Rijswijkse ondernemers en voor de vitaliteit van onze Stad! Blijf ondernemers in het Havenkwartier actief betrekken bij de ontwikkelingen. Maak het aantrekkelijker, bijvoorbeeld met een bruisende stadshaven.

We zijn kritisch als het gaat om hoe het gemeentelijk apparaat omgaat met de kaders die door de raad worden gesteld. Ten opzichte van de begroting een enorme hoeveelheid kleinere en grotere afwijkingen. Natuurlijk, het was een raar jaar met veel verandering. Maar de kaders worden niet voor niets gesteld. Onderuitputting is geen ‘succes’ want betekent gewoon geen invulling gegeven aan beleid. Overschrijdingen zijn natuurlijk sowieso uit den boze. Er is veel verbeterd in het risicobeheer. Maar wat betreft begrotingsdiscipline kan er nog wel een tandje bij in Rijswijk. Graag aandacht daarvoor.

Voorzitter, afrondend; proberen de wereld een beetje mooier achter te laten dan je haar aantrof, is een opdracht voor ons allemaal. D66 Rijswijk verlangt niet terug naar het oude normaal maar wil vooruit blijven gaan en blijven investeren in onze Stad.

Constantijn Dolmans

HavenkwartierFractievoorzitter D66 Rijswijk