Het Rijswijkse gemeentebestuur krijgt van GroenLinks een dikke onvoldoende voor het ‘basisdocument energietransitie’ dat komende dinsdag op de agenda van de raadsvergadering staat (maar pas 5 maart daadwerkelijk is besproken). Hoewel de urgentie hoog is, kiest dit bestuur voor uitstellen en afwachten. “Het heeft geen visie, geeft inwoners geen duidelijkheid en gaat niet actief aan de slag met de energietransitie”, reageert GroenLinks raadslid Romke Jan de Vries.

Pas vanaf 2030 Uit het basisdocument blijkt dat Rijswijk pas vanaf 2030 gaat beginnen met de eerste stappen om huizen en gebouwen op een andere manier te verwarmen dan met aardgas. Terwijl de gemeente Rijswijk nu al aan de slag zou moeten zijn om samen met inwoners plannen te maken om wijken voor die tijd van het gas af te brengen. Dat heeft de gemeente afgesproken toen ze november vorig jaar ‘ja’ zeiden tegen het klimaatakkoord. “Veel gemeenten om ons heen zijn hier ook al actief mee aan de slag”, vertelt De Vries. “In Rijswijk is het nu onduidelijk of de gemeente wel aan haar verplichtingen voldoet en dat zorgt voor verwarring bij inwoners.”

GroenLinks krijgt vragen van inwoners of ze een nieuwe cv-ketel of een warmtepomp moeten aanschaffen, of geen van beiden omdat hun wijk mogelijk aan een warmtenet wordt aangesloten. “De gemeente moet onze bewoners op dit punt niet in onzekerheid laten en onnodig op kosten jagen”, aldus De Vries. Het vraagt om een perspectief. Januari vorig jaar nog lag er een energievisie voor in de gemeenteraad waarin wel duidelijk was wat de mogelijkheden zijn per wijk. Deze kennis lijkt nu te zijn verdampt.

Proactief GroenLinks roept het gemeentebestuur op de afwachtende houding van zich af te schudden en zich proactief op te stellen. Juist nu is er samenwerking, politiek lef en doorzettingsvermogen nodig. Toon energie om met de transitie aan de slag te gaan, ondersteun inwoners en bedrijven en biedt ruimte aan innovatie. Zo wil GroenLinks dat Rijswijk laat zien de energietransitie serieus te nemen.