Ook in tijden van crisis blijkt de financiële positie van Roosendaal sterk te zijn, maar er zijn genoeg uitdagingen. Fractievoorzitter Michael Yap gaf zijn visie op hoe we de lokale samenleving overeind houden tijdens en na deze crisis. Hoe kan morgen beter?

Weet u het nog? Het is nog geen half jaar geleden dat ons leven er totaal anders uitzag. Nog geen half jaar geleden vierden we carnaval in Roosendaal, in volle cafés, kon je genieten in het theater van allerlei voorstellingen en was een bezoek aan je moeder, vader, opa of oma, in het verpleeghuis niet omgeven met allerlei beperkingen.

Zoals Lodewijk Asscher al aangaf, “deze crisis is uniek: corona raakt ons allemaal, het maakt ons onzeker en kwetsbaar. Het virus laat zich niet sturen. Komen we hier beter uit? Niet vanzelf. Corona betekent naast een gezondheidscrisis, ook een economische crisis en een sociale crisis. Na de uitbraakfase van de pandemie lijken we nu te zitten in de overgangsfase op naar wellicht de onvermijdelijke langdurige fase van de anderhalvemetereconomie en de anderhalvemetersamenleving.

In deze onzekerheid en kwetsbaarheid hebben mensen en de samenleving behoefte aan zekerheid. Over hoe we hier uitkomen. Over hoe we de pijn eerlijk en fatsoenlijk verdelen”.

In de Voorjaarsbrief 2020 probeert het college van B&W een eerste aanzet te geven om de gevolgen van de crisis te minimaliseren voor onze inwoners, de zorg, de maatschappelijke partners en bedrijven.

Belangrijk om dus te monitoren. De gemeenteraad heeft op ons initiatief de Motie De Roosendaalse Impact Monitor aangenomen.

De PvdA bekijkt langs een drietal lijnen hoe we de lokale samenleving overeind houden tijdens en na deze crisis.

De effecten op de gemeentefinanciën. De effecten op onze samenleving en onze inwoners. Perspectief na de crisis. 

De effecten op de gemeentefinanciën

Om te beginnen met de onzekere gemeentefinanciën. Roosendaal heeft gelukkig een solide financiële basis.

In het kader van een zuivere beoordeling van onze inkomsten en uitgaven gaat de PvdA er wel vanuit dat we in september een helder inzicht krijgen van de uitgaven behorende bij de coronacrisis en de compensatie van het Rijk. We zouden deze uitgaven eigenlijk buiten de reguliere begroting moeten houden, evenals de compensatie van het Rijk (naar het voorbeeld van de systematiek jeugdzorg).

Laten we ook, net als vele andere gemeenten eensgezind optreden richting het Rijk dat alle corona-uitgaven worden gecompenseerd door het Rijk. Het 1e compensatiepakket komt al een heel eind, maar dit ziet enkel op de periode tot 1 juni 2020. Het laatste wat wij willen is de gevolgen van de coronapandemie lokaal afwentelen om onze economie en samenleving met bezuinigingen.

Wat ons betreft gebruiken we de uitgangspunten van voor de crisis voor het opstellen van de begroting 2021 en het meerjarenperspectief.

We roepen het college op om aanvullend te bezien of we investeringen die al gepland staan, naar voren kunnen halen als het gaat om bijvoorbeeld investeren in de openbare ruimte, investeringen in onderwijsgebouwen niet on-hold zetten, uitvoering geven aan Roosendaal Natuurstad door verder invulling te maken aan het vergroenen en klimaatadaptief maken van onze wijken en dorpen.

De effecten op onze samenleving en onze inwoners.

 De burgemeesters van de grote steden hebben een brandbrief naar het Rijk gestuurd om hun zorgen hierover te uiten. Zorgen over toenemende ongelijkheid en toenemende risico’s, met name in de kwetsbare wijken en bij mensen die het toch al moeilijk hadden. Om toenemende ongelijkheid te voorkomen, zal er de komende jaren een groter beroep op de gemeente gedaan worden, een groter beroep op het sociaal domein. Een domein dat toch al onder druk staat, omdat we als gemeente te weinig geld krijgen voor de taken binnen dat domein. Om de gevolgen van deze crisis op te vangen en te boven te komen, is het sociaal domein belangrijker dan ooit. Voor de PvdA staat hierin overeind dat we kwetsbaren beschermen.

Mogelijke maatregelen die wij zien:

Investeren in werk: Het aan het werk houden, krijgen, of van een uitkering naar een baan helpen van Roosendalers, moet in de volle breedte een belangrijke missie van dit college zijn. Zet niet het hoger ramen van het BUIG-budget en de inzet van de participatiemiddelen in om allerlei beleidsvoorstellen op andere terreinen te dekken, maar ga extra investeren in werk, werk, en nog eens werk. Zoek aansluiting bij de opgaven in onze regio: Extra ondersteuning, (om)scholing, begeleiding en coaching aan Roosendalers die hun baan kwijtraakten. Extra (snelle) korte termijn-inzet voor risicogroepen, zoals zelfstandige ondernemers, jongeren en statushouders. Ondersteuning werkgevers om mensen die al langer aan de kant staan een kans te geven. Voorkom schulden. Ga aan de slag met thuiszitters, onderwijsachterstanden en laaggeletterdheid; Jeugdzorg, armoedebeleid, WMO, houden we overeind. Aantal ondernemers moest verplichting sluiten, compenseer heb door OZB voor een bepaalde periode kwijt te schelden.

Perspectief na de crisis. Ruimte: Innovatiefonds (3 miljoen euro).

Juist in deze onzekere tijd willen we als PvdA nadenken over oplossingen die over de coronacrisis heen reiken. De Europese Commissie heeft eind mei vergaande plannen gepresenteerd om Europa sterker uit de crisis te laten komen door volop in te zetten op een groener, duurzamer en socialer herstel. Dat heeft geleid tot plannen en budgetten, zoals via het Europees Herstelfonds.

Daarbij gaat het heel concreet over zaken als:

grootschalige duurzame renovatie van woningen en infrastructuur, die lokaal veel banen oplevert; het aanjagen van circulaire economie, wat ook banen oplevert; massaal inzetten op hernieuwbare energie (wind, zon en groene waterstof), waar ook veel nieuwe werkgelegenheid mee gemoeid is; een krachtige impuls voor schoner vervoer en logistiek en het realiseren van een miljoen oplaadpunten voor elektrische auto’s.

We hebben de kans en de plicht om de samenleving na corona eerlijker en fatsoenlijker te maken. Laten we die kans benutten. De Voorjaarsbrief 2020 nemen we dus voor kennisgeving aan, ook als het gaat om de nieuwe beleidsvoorstellen die erin staan opgenomen. Daar komen we op terug in september, zeker nu hierin nog te weinig inzicht in is wat het college wil en de dekking is voor ons niet akkoord.

Het bericht Hoe kan morgen beter? verscheen eerst op PvdA Roosendaal.