Kan een stad, kan onze gemeente, kan Roosendaal de komende jaren veranderen? Voormalig stadsdichter Eric van Deelen verwoordde het onlangs treffend. ‘Na het economische, tijd voor het sociale’.

Vanuit deze boodschap geeft de PvdA-fractie onze accenten, prioriteiten mee voor een Roosendaal voor iederéén.

In de Kadernota 2020 is reeds voor € 2 miljoen structureel aan nieuwe voorstellen opgenomen en vervolgens verwerkt in de uitgangspositie van de Begroting 2020. Vanuit het college zijn vervolgens geen nieuwe beleidsvoorstellen gedaan in de Begroting 2020. Bij de Begrotingsbehandeling voor 2020 gaf het college wel aan dat het bij de Kadernota 2021 nieuwe, integraal afgewogen voorstellen zal doen aan degemeenteraad, die in lijn liggen met het bestuursakkoord. Dat begrijpen wij, maar de PvdA gaat er ook vanuit dat dit college altijd openstaat voor goede voorstellen uit onze samenleving, goede voorstellen uit onze raad.

Via de bijeenkomst ‘Samen bepalen we de kaders’ heeft onze gemeenteraad met diverse partners uit de Roosendaalse samenleving dit jaar wederom een mooie aanzet gegeven met een aantal goede bouwstenen voor de op te stellen Kadernota 2021. Zaken als een leven lang leren, een veilig Roosendaal, een economisch sterk Roosendaal, spreken ons zeer aan en we denken dat het college van B&W met het wensenlijstje uit die bijeenkomst aan de slag kan. Wat ons vooral opviel waren de vele suggesties met betrekking tot het sociaal domein, zorg voor elkaar. ‘Na het economische, tijd voor het sociale’. De PvdA denkt dat op dit terrein nog zeker een slag te maken valt als het gaat om informatievoorziening aan onze inwoners, het stimuleren van ontschotting en dus meer verbinding tussen onderwijs, zorg, armoedebestrijding met  minder knellende regels, maar meer flexibiliteit.

In het verlengde van deze bijeenkomst menen wij dat een Roosendaal dat Duurzaam, Sterk en Aantrekkelijk wil zijn alleen maar kan werken als we ons inzetten voor een toekomstbestendig Roosendaal. Dat vraagt wat ons betreft om in te spelen op demografische veranderingen, nieuw elan voor onze binnenstad, goed onderwijs, blijvende aandacht voor sport, cultuur en talenten, goed bestuur en bestrijding van kansenongelijkheid.

Voor de komende jaren lijkt het huishoudboekje van onze gemeente op orde en ook de laatste informatie vanuit het Rijk (Decembercirculaire) laat dit zien. Er zou genoeg financiële ruimte moeten zijn voor nieuwe plannen. Deze financiële plaatjes zijn mooi, maar laten we vooral investeren in ‘Kanskracht’. Kanskracht is de mate waarin mensen regie over of grip op hun leven hebben. Dat maakt dat mensen meer tevreden zijn met hun leven, gelukkiger zijn. Investeringen in kanskracht leiden tot ‘fitheid’ op de arbeidsmarkt (meer kans op een baan) en weerbaarheid om met tegenslagen (verlies van een baan) om te gaan. Dat vergroot ieders verdienvermogen, en zo neemt ook de koopkracht toe. Stel een kanskrachtkompas samen. Je kan jaarlijks de kanskracht van specifieke groepen meten en relateren aan beleidsterreinen als onderwijs, gezondheid, werk, en inkomen. Ontwikkel daarop vervolgens beleid en je plannen voor de Roosendaalse samenleving. Door in te zetten op overbrugging van kansarmoede naar kansrijkdom, neemt niet alleen de individuele kanskracht toe maar ook het maatschappelijk optimisme en ons onderling vertrouwen.

Roosendaal Schuldenvrij. Voorkom dat inwoners door gemeentelijk beleid of werkwijze financiële problemen of schulden krijgen of dat deze verergeren. Bezie derhalve of ons beleid herijkt dient te worden: Verhoging beslagvrije voet, Verlaging incassokosten (kosten dwangbevel), Afschaffen wettelijke rente Invoeren vaste termijnen oninbaarheid, Vereenvoudiging en versoepeling van het kwijtscheldingsbeleid. Versoepeling beleid over gemeentelijke belastingen, en het innen van de leges en boetes.

Maak werk van het duidelijk communiceren, zodat iedereen overheidsinformatie begrijpt. We zijn benieuwd naar de uitwerking van de unaniem aangenomen motie ‘Begrijpelijke taal’. Wellicht kan Roosendaal aansluiten bij de VNG-campagne ‘Direct Duidelijk’.

Vanuit het onderwijs en de ondernemers werd onder de noemer ‘Samen Stadje Sterker’ opgeroepen om met Bergen op Zoom het voortouw te nemen in de regio West-Brabant West om een antwoord geven op de volgende maatschappelijke vraagstukken:

– De sterke vergrijzing en ontgroening in onze regio.
– De ontwikkeling van de maakindustrie door een aantrekkelijk vestigingsklimaat in deze regio, los van de gemeentegrenzen.
– Een woon- en leefklimaat dat aantrekkelijk is en blijft voor jongere mensen.
– Een beleid voor zorg en onderwijs dat gebaseerd is op de regio en niet op gemeentegrenzen, zodat voldoende faciliteiten in deze regio beschikbaar blijven.

Dit antwoord zijn wij graag in de Kadernota terug.

Goed bestuur. Vele ruimtelijke ordeningsvraagstukken hebben we gekoppeld aan een nieuw begrip ‘co-creatie’. Tot op heden lijkt een ieder daar een verschillend beeld bij te hebben, ambtelijk, bestuurlijk, politiek, onze inwoners. Dit vraagt aandacht, zeker als het gaat om de uitdagingen die we komend jaar hebben als het gaat om onder meer het BRAVIS ziekenhuis, de Campus A58 en de zonneparken. Kunnen we komen tot helder gezamenlijk gedragen spelregels. In het verlengde hiervan ook in het samenspel tussen gemeenteraad en college. Wij werken immers allemaal aan het realiseren van maatschappelijke opgaven voor onze mooie gemeente en samen sta je sterker dan alleen.

Dit zijn slechts een aantal accenten die wij als PvdA vanavond benoemen, wetende dat er de afgelopen tijd ook vele andere initiatieven vanuit ons, vanuit de gemeenteraad zijn gelanceerd: o.a. nieuwe visie arbeidsmigranten, doordecentralisatie onderwijshuisvesting, toekomst buurthuizen, nieuwe woonagenda, koester je talenten, borging goede jeugdzorg, een veilig, gezond en feestelijk 2021, omlegging A58. Die verdienen de komende jaren ook een duidelijke plek in het gemeentelijk beleid.

Aan de arbeid a.u.b. Verras ons! Aan de slag voor een Roosendaal voor iederéén!

 

 

Het bericht Samen sta je sterker dan alleen verscheen eerst op PvdA Roosendaal.