Met fractieleden van de VVD en twee vertegenwoordigers uit wijk/ buurthuis/ preventieteam hebben we een wandeling gemaakt door een mooi stukje authentiek Roosendaal met als doel te kijken naar de leefbaarheid en verbinding te zoeken met vertegenwoordigers uit de wijk. En al wandelend krijg je altijd een mooie inkijk!

https://roosendaal.vvd.nl/nieuws/44095/zaterdagochtend-voorjaarswandelingen-door-kalsdonk-en-kortendijk

Kalsdonk

Wat vertellen de buurtbewoners ons over hun wijk Kalsdonk? Eén van de oudste wijken, die vooral na de tweede wereldoorlog gevormd is. Daarnaast was het zo dat door vestiging van de Philipsfabriek aan de Zwaanhoefstraat veel mensen hier gingen wonen. Er hebben zeker verbeteringen plaatsgehad de laatste jaren en dan vooral kijkend naar de nieuwe woningbouw die er prima uitziet. De wijk is echt veranderd maar toch zijn er ook veel mensen Kalsdonk uitgegaan. Het buurthuis verliest al meer dan een jaar een belangrijke verbindingsfunctie en dat is slecht voor de sociale betrokkenheid. Het mooie hondenspeelveld naast de oude Heilig Hartkerk draagt bij aan de sociale omgeving en men is daar zeer tevreden over, evenals de speelmogelijkheden op het grasveld schuin tegenover het buurthuis. Heel vroeger stond hier volgens de buurtbewoners zelfs een echte kermis of circus. Wel is een blijvend aandachtspunt het zwerfvuil dat men hier zelf achterlaat, dat zou beter moeten kunnen! Verderop zien we een vernieuwde mooie Aldi in tegenstelling tot de oude, inmiddels verloederde, vestiging. Ook de vernieuwde woningbouw op het oude RBC Sportpark de Luiten (vanaf 2000) mag er zeker zijn. Alle ruimtes zijn op mooie manier ingevuld met diversiteit aan woningbouw. De wandeling eindigt bij de Poolse supermarkt aan de Gastelseweg en wat is het ongelooflijk jammer dat de leefbaarheid in deze omgeving hier al zo lang forse schade oploopt. Een grote uitdaging om hier toch verandering in te brengen! Wandelend door een gebied geeft altijd een mooi beeld en Kalsdonk is zeker een wijk met potentie!

 

Kortendijk

Kortendijk is een ruimtelijke wijk uit de jaren zeventig met een behoorlijke verscheidenheid aan woningbouw. We werden ontvangen in het buurthuis dat toevallig geopend was in verband met het functioneren als covidprikpost deze dag. Onze wijkbegeleiders vandaag geven aan dat zij constateren dat een aantal mensen vanaf het moment dat ze het buurthuis niet meer kunnen bezoeken nagenoeg “kwijt” zijn en dat is erg zorgelijk. Het buurthuis hier heeft een belangrijke functie en zij geven aan met de Gemeente in gesprek te willen om deze functie op termijn uit te breiden zodat het een nog betere ontmoetingsplek kan worden, vooral ook voor de jongeren. Al lopend door het winkelcentrum zien we goede voorzieningen die de laatste jaren getransformeerd zijn naar hedendaagse behoefte. Een mooie rol voor de ondernemers zelf die niet alleen in de eigen locatie investeren maar ook in de algemene voorzieningen. Verderop zien we langs het fietspad richting Burgemeester Schneiderlaan een groot grasveld liggen. Hier staan een paar speeltoestellen en helaas is er onlangs een kiosk geheel vernield. De buurtbewoners zouden graag zien dat dit grasveld een andere inrichting krijgt en dat er daarnaast gewerkt wordt aan een oplossing voor de overlast. Een stukje verder lopen we langs de vernieuwde Bloemschevaert, een verandering van formaat waarbij je eigenlijk de mooie contouren ziet van vernieuwingen in deze wijk. We zien veel water en groen die de wijk een aantrekkelijk karakter geven. Terug in het buurthuis kunnen we concluderen dat het belangrijk is de wijk sociaal goed te verbinden en ook hier speelt het buurthuis een centrale rol. Met oog voor diversiteit, verduurzaming en aantrekkelijk wonen zien we een mooi toekomst voor Kortendijk!