De cijfers van de doorrekening van het klimaatakkoord mogen niet door de coalitie over de verkiezingen heen getild worden. Dat schrijven de fractievoorzitters van alle oppositiepartijen in een gezamenlijke brief aan de directeuren van de planbureaus. De doorrekening geeft duidelijkheid over de haalbaarheid en de verdeling van de kosten van de klimaatplannen.

“We moeten een situatie voorkomen waarin partijen voor de verkiezingen onduidelijk zijn over hun plannen om vervolgens, een paar weken na de stembusgang, kiezers te verrassen met ingrijpende besluiten,” schrijven de fractievoorzitters van de oppositie. “Draagvlak voor politieke keuzes wordt ondermijnd als kiezers zich hierover niet hebben kunnen uitspreken. Dat schaadt het vertrouwen in de democratie.”

De fractievoorzitters vragen de Planbureaus PBL en CPB, minister Wiebes en Ed Nijpels, de voorzitter van het klimaatberaad, om de doorrekening van het klimaatakkoord, zodra deze gereed is, direct naar de Tweede Kamer te sturen. Op die manier kan nog voor de verkiezingen een openbaar debat plaatsvinden over nut en noodzaak van het voorgenomen klimaatbeleid.

De gezamenlijke brief is een initiatief van GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. Hij vroeg dinsdag in het Vragenuur de premier al om de cijfers van het concept-klimaatakkoord voor de verkiezingen openbaar te maken. De premier weigerde dat toe te zeggen.

Klaver: “Kiezers verdienen helderheid: wat zijn de effecten van het Klimaatakkoord, welke maatregelen willen partijen nemen, gaat de vervuilende industrie eindelijk betalen? De verwachting is dat de planbureaus de doorrekening een paar weken voor de verkiezingen af kunnen hebben. De regering moet die cijfers niet achterhouden, maar meteen openbaar maken.”

Lees de hele brief hier.