De gemeente stopt voorlopig met het aansluiten van woningen op het warmtenet op Rotterdam-Zuid. Leefbaar Rotterdam heeft zich hier de afgelopen tijd hard voor gemaakt. Een ‘time-out’ is de enige juiste beslissing.

Verantwoordelijk wethouder Chantal Zeegers (D66) heeft nu de rode knop ingedrukt om het project tijdelijk stil te leggen. Bij de Rotterdamse pilotprojecten, zoals de Heindijk, gaat het namelijk flink mis. Bewoners krijgen enorme naheffingen voor het gebruik van het warmtenet. Uit berekeningen van de gemeente blijkt nu ook dat gebruikers van het warmtenet onnodig te veel betalen. Bij complexen aan de Heindijk is het enorm misgegaan. Voor de kerst kregen bewoners hoge eindafrekeningen voor de stookkosten: tot wel 1900 euro. Dit terwijl bewoners was beloofd dat de overstap naar het warmtenet niet zou leiden tot hogere energiekosten. Leefbaar Rotterdam heeft altijd haar twijfels over deze belofte gehad. Meermaals hebben wij voorstellen ingediend om te stoppen met deze heilloze operatie om woningen van het gas te halen. Helaas waren wij de enige partij en kon dit voorstel dus niet op een meerderheid rekenen.

“Ons standpunt is duidelijk: bewoners moeten niet opdraaien voor de overstap naar het warmtenet. De bewoners aan de Heindijk niet, maar ook bewoners elders in Rotterdam niet. De prioriteit moet liggen bij betaalbaarheid voor de Rotterdammers, dat is de menselijke maat. Wij pleitte eerder al voor een time-out, andere partijen waren hiertegen. Gelukkig heeft wethouder Chantal Zeegers de enige juiste oplossing gemaakt en op de knop gedrukt, het project ligt voorlopig stil”, zo reageert Leefbaar-raadslid Sebastiaan Bonte.

Momenteel is minister Jetten (Klimaat, D66) bezig met een spoedwet om de hoge ‘vaste kosten’ af te remmen. Deze zou – als beide Kamers daarmee instemmen – op 1 januari 2025 kunnen ingaan.