De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag 4 april unaniem ingestemd met een Leefbaar-motie voor een APK-keuring voor huurwoningen. Alle partijen in de raad zijn het eens dat er harde actie nodig is om de schimmelproblemen in huurwoningen aan te pakken.

Leefbaar-raadslid Vanessa Bruin kwam met het plan voor een APK-keuring. Doordat de motie unaniem is aangenomen, zal verantwoordelijk wethouder Chantal Zeegers (D66) in gesprek gaan met de woningcorporaties over de wijze waarop een periodieke keuring voor woningen vorm kan worden gegeven. Bij de periodieke keuring wordt, net als bij een APK-keuring voor auto’s, ook gekeken naar de oorzaak van problemen. Ook wordt er in de gesprekken gekeken naar welke ruimte de gemeente zelf kan pakken in het opzetten van de maatregel. Daarnaast zal de wethouder woningcorporaties sommeren adequaat om te gaan met meldingen van huurders. “Dat is wellicht nog het belangrijkste. Als huurders serieus genomen worden en de meldingen adequaat worden behandeld, wordt er in een vroeg stadium actie ondernomen. Nu laten veel verhuurders de schimmelproblemen uit de hand lopen, met voor huurders ook gezondheidsklachten als gevolg.”, zo licht Vanessa Bruin toe.

Leefbaar Rotterdam is eind februari het Meldpunt Schimmel en Achterstallig Onderhoud gestart. In ruim een maand tijd kwamen er meer dan 400 meldingen binnen, meer dan de gemeente Rotterdam zelf in een jaar tijd kreeg. “Uit de meldingen komt duidelijk naar voren dat huurders met klachten niet serieus genomen worden en dat er heel veel problemen zijn bij de grote, bekende woningcorporaties. Alle namen van woningcorporaties zijn voorbijgekomen.”, aldus Bruin. “Verhuurders gooien de problemen veel te vaak op slecht ventileren, terwijl de meldingen duidelijk aantonen dat de oorzaak ligt bij achterstallig onderhoud. Ik ben blij dat de gehele gemeenteraad samen opkomt voor huurders en nu woningcorporaties dwingt tot een oplossing”.

Daarnaast zijn er door Leefbaar Rotterdam meer moties ingediend om schimmelproblemen in Rotterdamse woningen aan te pakken. Onze motie voor een indoor luchtonderzoek met de GGD werd ook unaniem aangenomen, net als een motie om het huidige gemeentelijke beleid te evalueren en om met woningbouwcorporaties in gesprek te gaan over een nieuw beleid.

Tijdens de gemeenteraad zijn er meer moties unaniem aangenomen. Vanessa Bruin: “Samen met de Partij voor de Dieren hebben wij een motie ingediend voor handhaving op de volksgezondheid bij schimmelwoningen. Met Volt is een motie ingediend om het gemeentelijke meldpunt beter onder de aandacht te brengen en de mogelijkheden te onderzoeken om de MeldR-app in te zetten. Deze zijn moties zijn ook door de gehele gemeenteraad gesteund”.

Tot slot is het ook belangrijk dat bij nieuwbouwwoningen er genoeg maatregelen worden genomen om schimmelvorming tegen te gaan. Leefbaar diende een motie in om te onderzoeken of de regels hiervoor voldoende aandacht hebben en indien nodig met aanvullende maatregelen te komen. Deze motie werd door een meerderheid van de raad aangenomen.