Met de behandeling van de jaarstukken 2020 ronden we het jaar financieel af.

https://sintanthonis.vvd.nl/nieuws/44913/jaarstukken-2020

The Good, The Bad and The Ugly. Het is een film met een titel die slaat op de drie hoofdrolspelers. In het geval van de jaarstukken 2020 kunnen we met de vertaling van die begrippen ook uit de voeten om iets over de jaarstukken 2020 te zeggen.

We ronden hiermee 2020 dus officieel af. En het goede van dit alles is dat we geen gedoe hebben, zoals in het verleden, met de accountantsverklaring. En hiermee zetten we Sint Anthonis wederom op de kaart als een gemeente die het financieel boekhoudkundig gezien goed voor elkaar heeft.

Dat we wederom geld overhouden kun je als positief zien, maar je kunt er ook over zeggen dat het geld dan wellicht niet snel genoeg rolt. We kennen allemaal de situatie waarbij deze raad vragen stelde over het wel tijdig kunnen starten, betalen en liefst ook afronden van projecten richting onze nieuwe gemeente Land van Cuijk. Daarbij speelde ook dat verkoop van gronden destijds niet zo liep zoals gehoopt of verwacht. En je ziet met de huidige cijfers dat zo’n situatie ook snel weer kan draaien. Dat is deels een verklaring van nu geld overhouden. Maar laten we niet vergeten dat nog uit te geven voor die plannen die we gemaakt hebben. Dat zou je als slecht kunnen ervaren. Dus hou voet op het pedaal en rem niet te hard af.

Er wordt in de stukken van de gemeente ook stilgestaan bij de N602 en dat het zoveel geld kost. Ook daar hebben we wat van gezegd in het verleden. En nog steeds zijn we bezig met die N602 die we toch qua voorbereiding destijds niet anders kunnen typeren als dramaproject voor onze gemeente. Geen post voor onvoorziene uitgaven werd er destijds opgenomen en als er een groot project is geweest dat juist veel tegenslag heeft gekend is het die N602 wel. En al die fouten of die slechte planning met dito afspraken zorgen ervoor dat het meer kost dan het had hoeven kosten. We horen graag van de het College of ze van mening zijn dat ze nog een deel van die kosten ergens terug kunnen vorderen en wat ze van deze raad nodig hebben om dat in gang te zetten en voor elkaar te krijgen. Het is gemeenschapsgeld waar, en ik ga nu een woord gebruiken dat vaak door anderen te pas en te onpas wordt gebruikt, de zorgvuldigheid in het ermee omgaan te wensen over heeft gelaten. Wie is of zijn daar nu echt verantwoordelijk voor en hoe gaan we die aansprakelijk stellen? We vragen bij deze ook input van de andere fracties of ze van mening zijn dat we rondom die N602 in planning en uitvoering het aansprakelijkheidsvraagstuk als raad moeten gaan oppakken.

En dan de ugly. De VVD heeft het al vele jaren gevraagd en benoemd, maar een verantwoording zoals de gemeente afgeeft rondom de jaarstukken weet ons maar deels te bekoren. In de presentatie missen we steeds iets en dat is volgens ons nog het belangrijkste ook. Laat ik dat met een voorbeeld aangeven. Een uitstapje naar voetbal. Wat willen we bereiken? Met het elftal willen we minimaal de kwartfinales bereiken van het volgende toernooi. Wat gaan we daarvoor doen? We stellen een bondscoach aan die een contract krijgt waarin is opgenomen dat het elftal de kwartfinales dient te bereiken. We faciliteren het team te trainen, qua begeleiding, we ondersteunen ze financieel en ze krijgen allemaal een flesje fris en een biertje. En de vraag is nu: kent u de uitslag van al deze inspanningen? De gemeente schrijft namelijk heel goed op dat ze bepaalde zaken of doelen wenst te bereiken en presenteert dat qua thematiek. Vervolgens geeft de gemeente ook aan wat ze daarvoor doen.

Maar of de gemeente het bereikt, ja dat wordt telkenmale niet benoemd. Dus of het elftal de kwartfinale heeft bereikt, kampioen is geworden of dat uiteindelijk De Boer een stoel gegeven dient te worden elders… dat blijft het mysterie. Daarom een herhaalde oproep meer en meer op resultaat te richten, zeker ook in onze nieuwe gemeente Land van Cuijk.