Al reeds vele jaren verzoekt VVD Sint Anthonis de verantwoordelijke portefeuillehouder de cijfers rondom te langzame reactie- en aanrijtijden. Vandaag 27 mei 2020 staat er wederom een artikel in de media, De Gelderlander online, waarin de cijfers van Regionale Ambulance Voorziening (RAV) worden gepresenteerd. En hoewel Sint Anthonis nu niet het slechtste jongetje in de klas is, i.t.t. de cijfers van de politie, is het beeld ook hier dramatisch te noemen.

https://sintanthonis.vvd.nl/nieuws/39694/ook-ambulance-te-vaak-te-laat-bij-spoed-in-sint-anthonis

We zien een toenemende verslechtering vanaf 2016 tot en met 2019. Waarbij gesteld wordt dat er binnen 15 minuten een ambulance ter plaatse dient te zijn en 5% overschrijding nog als acceptabel wordt gezien scoorde Sint Anthonis over 2019 zelfs 16%. Dus in bijna 1 op de 6 ritten is de ambulance er zelfs na 15 minuten nog niet. Dit zijn cijfers die gaan over spoedmeldingen en dat zijn meldingen waarbij het gaat om leven en dood. Deze cijfers zijn slechte cijfers en vallen ruim buiten de acceptabele norm.

Bij de beantwoording van eerder gestelde vragen van VVD Sint Anthonis gaf de portefeuillehouder aan dat er weliswaar sprake was van overschrijding, maar dat ze nooit reden zag om er iets aan te doen, anders dan erover te spreken. Er zijn geen concrete wijzigingen in het beleid toegepast. Daarnaast werd aangegeven dat er in die situaties geen leven op het spel stonden en er kwam zelfs een verklaring dat het zat in de wijze van administratie. Maar die is voor iedereen in Nederland hetzelfde en toch zijn de uitkomsten zo verschillend. Dus dat hebben we als een slecht antwoord ervaren.

Hoewel we nog middenin de coronacrisis zitten en de cijfers voor 2020 zomaar heel anders kunnen zijn (denk aan aantal meldingen en drukte op de wegen) heeft VVD Sint Anthonis nog steeds de nadrukkelijke wens om deze trend te keren.

De vragen voor de portefeuillehouder:

- In hoeverre bent u op de hoogte van de reactie- en aanrijtijden van zowel politie, ambulance als brandweer? Herkent u daarin de geschetste trend?- Wat is uw mening over de trend die in Sint Anthonis al jaren zichtbaar is dat deze reactie- en aanrijtijden buiten de norm vallen en zelfs jaar na jaar slechter zijn geworden?- Bent u van mening dat deze trend te keren is?- Wat doet u al, dan wel bent u van plan te gaan doen, om deze trend te keren?- Bent u van mening dat wanneer er in een voorgaand jaar het ‘geluk’ is geweest dat de tragere reactie- en aanrijtijden niet tot extra leed hebben geleid, dat dit een vrijbrief is om de cijfers te laten voor wat ze zijn? - In een reactie van RAV staat dat ze de 15 minutennorm weliswaar proberen te behalen maar stelt dat van die norm niet bewezen is dat deze gezondheidswinst oplevert. Hoe interpreteert u de reactie van RAV? Zegt RAV hiermee dat een norm in tijd geen toegevoegde waarde heeft voor gezondheidswinst? Of stelt men hier dat er geen onderzoek is geweest dat die gezondheidswinst aantoont bij de 15 minutennorm? Is het niet zo dat wanneer iemand bijvoorbeeld een hartaanval krijgt en de ambulance is er binnen 2 minuten, dat ze meer voor de gezondheid van die persoon kunnen betekenen dan wanneer ze er zijn na 22 minuten? Bent u zelf voor- of tegenstander van een norm in aanrijtijd bij spoedmeldingen en kunt u dat toelichten?- Welke invloed heeft de coronacrisis op deze cijfers? (Indien u daar al over beschikt en er iets zinnigs over kunt zeggen)- Wanneer verwacht u resultaat te zien, onder ‘normale’ omstandigheden, van uw aanpak deze trend te keren? Aan wat voor soort resultaat denkt u dan?