Dat was het motto waarmee GroenLinks de discussie over de overhaaste aankoop van het Kloosterkwartier heeft aangezwengeld.

“De berichten over de mogelijkheden van het Kloosterkwartier als hét bestuurscentrum waren en zijn niet gunstig. Het door de raad geformuleerde wensenpakket zou er bouwtechnisch niet gerealiseerd kunnen worden. En ook bestaat de angst dat het Kloosterkwartier te duur is om alle wensen ook financieel haalbaar te maken. Zo’n start moet je niet willen. Niet voor een nieuw bestuurscentrum en niet als nieuwe bestemming voor het Kloosterkwartier. Stadsbestuur, raad én Kloosterkwartier verdienen beter”, aldus Kim Schmitz.

Maar ondanks die bedenkingen kondigde het College vorige week aan dat ze het Kloosterkwartier toch wilde aankopen. En dat die koop -bijna provocatief- daags voor de gemeenteraadsverkiezingen zou plaatsvinden. GroenLinks was samen met andere partijen in de raad verbolgen over het feit dat het College besloten had over te gaan tot koop zonder daar de raad over te consulteren. Reden voor de fractievoorzitter van GroenLinks -gesteund door 20 raadsleden- om een extra raadsvergadering aan te vragen.

Die voor aanstaande donderdag geplande raadsvergadering komt er nu toch niet. Het College van B&W heeft bakzeil gehaald en onder druk besloten om de koop van het pand uit te stellen. Na de verkiezingen komt er eerst een debat met de dan nieuwe gekozen raad over de mogelijkheden en beperkingen van het pand Kloosterkwartier. Op basis van die discussie zal de raad dan een uitspraak doen over het wel of niet aankopen van het pand in het Kloosterkwartier

Kim Schmitz: “Dat is een goede zaak, zowel voor de gemeente als voor het Kloosterkwartier. Mocht het pand technisch en financieel de juiste keuze zijn, dan zijn er twee winnaars: een goede huisvesting voor bestuur en raad plus een waardige bestemming voor een belangrijk historisch pand in de binnenstad. Mocht het pand naar de mening van de raad niet voldoen, ook dan zijn er twee winnaars: de gemeente wordt niet opgezadeld met de zoveelste molensteen om haar nek en de eigenaar van het pand kan met steun van de gemeente op zoek naar een bestemming die wél passend is en een positieve toekomst biedt.”

De ommezwaai van het College wordt door GroenLinks ook gezien als een overwinning op de door haar zo bekritiseerde bestuursstijl. “Zo zie je maar. Vanuit onze oppositierol hebben we dit toch maar mooi bereikt. De huidige bestuursstijl waarbij de raad systematisch gepasseerd wordt heeft zijn grenzen bereikt.”