De PvdA-fractie in de gemeenteraad zet zich in om de bezuinigingen op het muziekonderwijs in onze gemeente een halt toe te roepen. In november 2018 hebben wij een motie ingediend om ook na 2020 (want vanaf 2021 gaat die bezuiniging in) een plek te behouden voor muziek(en -dans)onderwijs in het cultuurbeleid van Sittard-Geleen. Zie bijvoorbeeld dit artikel op onze website voor meer informatie.

In april van dit jaar hebben wij de wethouder Cultuur verzocht om met varianten te komen voor de toekomst van het muziekonderwijs. Het stuk dat het college heeft ingediend om te bespreken in de Ronde van 12 september, geeft volgens ons geen antwoord op de vraag om met varianten te komen. Het is veel te mager en toegeredeneerd naar die bezuinigingen. Net als de vele insprekers (vanuit de muziekschool, harmonieën en bezorgde inwoners) en andere politieke partijen hebben we ons ongenoegen daarover laten blijken. De wethouder heeft toegezegd om in oktober met een uitwerking te komen van de varianten die de PvdA heeft voorgesteld. Varianten die door andere partijen werden omarmd.

Het muziekonderwijs is nog niet gered, maar we zijn in ieder geval een stap verder, namelijk dat er breed in de raad het gevoel leeft dat we iets moeten doen. Dat we niet zo fors moeten bezuinigen als nu het geval is. Wat het precies voor muziekschool Artamuse gaat betekenen, weten we nog niet. We zullen eerst met de vijf varianten aan de slag moeten die de PvdA heeft voorgesteld en die het college nu – in overleg met het muziekveld – gaat uitwerken. Wordt vervolgd!

Hieronder kun je de tekst lezen die Anieta Koenen en ik hadden gemaakt en die ik heb uitgesproken in de Ronde van 12 september. Mocht je meer willen weten, bel me gerust!

Paul Kubben Fractievoorzitter PvdA

Spreektekst:

“Muziek is van grote waarde voor de samenleving. Muziek inspireert, verbindt en zet aan tot nadenken. Muziek geeft plezier of troost, daagt uit, verrast en choqueert soms. Muziek is een kraamkamer voor ideeën en verbeelding van de toekomst. Deze intrinsieke waarde van muziek en dus ook het muziekonderwijs valt niet alleen maar in geld uit te drukken. Juist niet. Met de bezuiniging op het muziekonderwijs in onze gemeente dreigen er twee dingen te gebeuren: het muziekonderwijs zal voor onze inwoners, onze jeugd, fors duurder worden, waardoor het voor een steeds kleinere groep toegankelijk blijft. En daarnaast zeggen we tegen alle muziekdocenten: bedankt voor uw diensten, wordt maar zzp’er. Beide ontwikkelingen zien we op meer terreinen in onze maatschappij. Beide ontwikkelingen zijn ons een doorn in het oog. Wat overigens niet wil zeggen dat we geen oog hebben voor de moeilijke financiële situatie van onze gemeente.

Sinds de begroting 2019, die we in november 2018 hebben vastgesteld, is het onderwerp muziekonderwijs in onze gemeente een heet hangijzer. Hoe dan ook, de raad heeft eensgezind uitgesproken dat muziekonderwijs ook na 2020 een plek in het cultuurbeleid van Sittard-Geleen dient te hebben. Over hoe dan precies, daarover proberen wij al geruime tijd het juiste gesprek te krijgen. Het stuk dat de wethouder nu in deze ronde heeft ingediend, geeft volgens de PvdA onvoldoende antwoord op alle vragen die in de afgelopen maanden zijn gesteld. Enig begrip voor de moeilijke spagaat waar de wethouder in zit hebben we. Maar we hebben duidelijk aangegeven dat we over meerdere varianten willen praten, ook buiten het huidige financiële kader. Het stuk dat voorligt bevat 1 van de vele richtingen die we op zouden kunnen gaan, niet de enige.

De raad moet veel beter in positie komen om een goed onderbouwde keuze te kunnen maken. Een keuze waarbij we verschillende zaken in ogenschouw moeten nemen: naast dat wat we willen – vinden we dat de overheid een rol heeft in de subsidiëring van muziekonderwijs met het oog op de betaalbaarheid voor alle groepen in onze stad – moeten we kijken naar wat financieel haalbaar is. En natuurlijk naar wat het gaat kosten als we stoppen met de huidige muziekschool Artamuse. Want dat er verschil tussen de gemeente en Artamuse bestaat over de frictiekosten is wel helder gezien de informatie die Artamuse daarover verstrekt heeft.

Voorzitter, omdat wij op basis van de afgelopen maanden niet het idee hebben dat we een breder pallet aan mogelijkheden door het college gepresenteerd krijgen, zijn we voornemens om dit middels motie te regelen. Een motie die we op 26 september als motie vreemd aan de orde kunnen indienen. Een motie die oproept om 5 varianten te voorzien van informatie. Volgens de PvdA fractie bevatten deze 5 varianten het spectrum waar grosso modo over gepraat kan worden. Maar los van het feit dat ik graag van andere partijen hoor of zij ook vinden dat deze 5 varianten het spectrum beslaan, is het indienen van een motie natuurlijk geen doel op zich. We hopen in deze ronde urgentie bij de wethouder te proeven om varianten uit te werken. We hopen in deze ronde urgentie bij de wethouder te proeven om regie te nemen, om partijen aan tafel te krijgen.

Ik rond af. Muziek hoort bij onze cultuur, bij onze Limburgse cultuur. We kunnen nu nog niet weten wie de André Rieu, Frans Pollux, Jack Pouls of Hadewych Minis van morgen is. Of 1 van de grote muzikanten bij bijvoorbeeld het Philharmonisch orkest. En niet te vergeten al die muzikanten van onze eigen harmonieen, fanfares en andere muziek- en dansgezelschappen. Ieder kind moet toegang tot muziekonderwijs blijven behouden wat de PvdA betreft, niet alleen uit gezinnen met een inkomen van 2x modaal!”

De vijf voorgestelde varianten:

1. “Begroting 2019” (= beperkte subsidiëring aan verenigingen voor onderwijs hafabra)
2. Muziekschool(functionaliteit) via De Domijnen
3. Makelaarsfunctie voor muziekdocenten via De Domijnen
4. Makelaarsfunctie voor muziekdocenten “van onderop” (via bijvoorbeeld Cultuur in Uitvoering of Myouthic)
5. “Plan Artamuse” (zoals gepresenteerd in de ronde van 25 april 2019)

 

Het bericht PvdA-fractie zet zich in voor behoud muziekonderwijs verscheen eerst op PvdA Sittard-Geleen.