Fijn dat er na jaren eindelijk weer eens een positieve begroting voor ons ligt. En wat goed dat daar dit keer geen forse OZB verhoging of een flinke greep uit de algemene reserves voor nodig waren.  De gevolgen van foute politieke keuzes die de afgelopen decennia in Den Haag gemaakt zijn lijken we door bezuiniging op bezuiniging weer enigszins onder controle te hebben.

De landelijke eigenbijdrage WMO op 19 euro voor iedereen gelijk te stellen met als gevolg het Collegebesluit om iedereen met een herindicatie een half uur op de huishoudelijke hulp te korten is één van de vele voorbeelden.  

Wonen

De huren zijn dit jaar voor het eerst in 60 jaar niet gestegen.  Dit is een goed begin waar lang voor gestreden is maar zonder een nog grotere woonopstand  zal de huidige wooncrisis niet opgelost gaan worden. Er is wel een klein begin gemaakt met de afschaffing van de verhuurdersheffing en alhoewel huurders daar niets van gaan merken kunnen de woningstichtingen nu wel huizen gaan bouwen. Sociale huurwoningen wel te verstaan! In onze Gemeente is een grote behoefte aan sociale huurwoningen en in plaats van bij te bouwen werden er  zelfs nog huurwoningen verkocht. Naast het vervangingen van bestaande sociale huurwoningen zijn er al jaren in Smallingerland geen nieuwe meer toegevoegd.  Ook betaalbare koopwoningen worden er te weinig gebouwd. In de woonvisie wordt dat onduidelijk weergegeven. Er staat bijvoorbeeld dat vooral woningen gebouwd worden  tussen de 150.000 en 300.000 euro, maar de praktijk zien we dat alleen huizen gebouwd worden met prijzen vanaf 280.000 euro. Dit is onbetaalbaar voor starters en mensen met lage inkomens! We zien dat hierdoor de toename van woningen niet hard gaat en we verwachten dan ook niet dat de beoogde  1000 woningen in de komende 4 jaar gehaald gaan worden. Bij het evalueren van de tussentijdse uitwerking woonvisie zullen we hier op moeten bijgaan sturen als blijkt dat het woning tekorten oploopt.

 Sociale koers

We horen iedereen zeggen dat Smallingerland een sociale gemeente is. Maar wat bedoelen we daarmee? Dat we het wezenlijk socialer doen dan andere gemeenten? We horen van dan graag waar we het verschil maken.  Wij zien het verschil niet meer en zegt ons die opmerking niet meer dan dat alle Gemeenten sociaal zijn. Wat zouden in die discussie ook graag horen wat hun definitie van een sociale gemeente is.  De vroeg signalering van schulden wordt ingevoerd. Eerste resultaten die we mondeling hebben gehoord zijn goed. Maar nu de energieprijzen explosief stijgen zal dit het volgende probleem voor mensen met een laag inkomen te zijn. De vroeg signalering zou ons inziens ook gebruikt moeten  worden als de maandtermijnen niet toereikend zijn en er een hele hoge afrekening dreigt aan te ontstaan.  Of ons college deze dreigende hele hoge eindafrekeningen ook gaat betrekken in de vroeg signalering horen we graag terug in een reactie van het College. Er staat dit jaar ook weer een bezuiniging in de begroting op re-integratie. Bezuinigen op niet effectieve trajecten via re-integratiebureaus vinden we niet erg maar in de recent vastgestelde sociale koers, “De kracht van Smallingerland, waar iedereen kan en wil meedoen”, staat wel dat we mensen, die dat kunnen, op een duurzamere manier weer aan het werk gaan helpen. Na de mooi gepresenteerde plannen rond Caparis 2.0 wat als een soort leer-werkbedrijf trajecten hebben we niks meer gehoord over dat proces en zien ze niet terug in de resultaten. Er zitten nog steeds mensen thuis die in hun verleden een opleiding of ervaring hebben in cruciale en onmisbare beroepen. Beroepen waar al langere tijd  grote tekorten in zijn. Dit punt maakten we vorig jaar ook al maar hopen we dit volgend jaar niet nog eens te hoeven doen.

Parkeerbeleid

Het moet nu maar eens stoppen met het verhogen van parkeer tarieven. Deze hogere tarieven maken onze zogenaamde parkeerproblematiek alleen maar erger.  Hoe hoger de tarieven hoe meer mensen in de woonwijken parkeren met als gevolg dat de vergunning zones steeds maar groter worden. Veel inwoners zien een parkeervergunningen als betaald parkeren voor hun eigen deur en staan daar niet op te wachten. Het parkeerbeleid is juist bedoeld voor beheersing en het voorkomen van overlast.

Veiligheid

Veiligheid in onze dorpen en wijken is de afgelopen jaren ook een belangrijk thema geworden. Uit verhalen van inwoners  blijkt dat er op korte termijn daadwerkelijk iets moet gebeuren op het gebied van veiligheid met name in de parken in drachten is veel overlast van hangjongeren en drugsproblematiek daardoor ontstaat een groot gevoel van onveiligheid met name s avonds zijn veel mensen bang om door deze parken te lopen en zijn er regelmatig incidenten en is het spoedig  plaatsten van meer verlichting een goed begin.