“Het is een minimaal voorstel, maar momenteel het maximaal haalbare.” Dat was de reactie van de fractie van GroenLinks op het LHBT+ voorstel dat donderdag 30 november in de gemeenteraad werd behandeld. Nadat ruim een jaar geleden de raad geen groen licht gaf voor het uithangen van de regenboogvlag was er wel steun voor het verkennen van de noodzaak van LHBT+ beleid in de gemeente Soest. Het goede nieuws is in elk geval dat de positie van LHBT-ers nu officieel “op de kaart staat” want de Soester gemeenteraad heeft het voorstel dat uit die verkenning voortkwam met algemene stemmen aangenomen.

Soester inwoners met een andere dan heteroseksuele geaardheid, lesbisch, homo, bi, transgender en meer, afgekort LHBT-plus, kunnen min of meer opgelucht adem halen. Na ruim een jaar worstelen in de Soester politiek lag er op 30 november jl. dan eindelijk een voorstel ter besluitvorming voor in de gemeenteraad. De kern van het voorstel is: “Het college van B en W te verzoeken om uiterlijk in het tweede kwartaal van 2018 een programma op te stellen met acties op het terrein van LHBT+ die ondernomen zullen worden om ervoor zorg te dragen dat LHBT+ inwoners zich gehoord, gezien en gesteund weten.”

Helaas waren de meeste partijen nog steeds van mening dat zichtbare uitingen als de regenboogvlag 'slechts' symboolpolitiek zouden zijn. Fractievoorzitter Rosan Coppes was het daar niet mee eens, symbolen zijn juist belangrijk:

"We moeten ons wel beseffen dat LHBT+ inwoners niet 'het probleem' zijn. Dat deze groep problemen ondervind in het dagelijks leven ligt aan hun omgeving, aan de niet-LHBT+ inwoners dus. En daarom is het uithangen van een vlag en zijn andere zichtbare symbolen juist wel belangrijk. Symbolen maken zichtbaar wat 'de norm' is of zou moeten zijn. En die zichtbare normstelling is in dit geval cruciaal, niet alleen voor de LHBT+ groep zelf maar vooral voor de niet-LHBT+ inwoners".