SOEST - De gemeenteraad van Soest heeft donderdagavond 4 oktober onder andere ingestemd met het nieuwe evenementenbeleid en de verhuizing van het serviceteam van de gemeente Soest. In het eerste geval heeft POS, met een uitgebreide stemverklaring en forse kritiek, wel ingestemd met het plan. De verhuizing van het serviceteam kon niet op steun rekenen.

Het evenementenbeleid ontbeerde voor raadslid Stormbroek visie over wat de gemeente Soest werkelijk wil op het gebied van evenementen en daarmee toerisme en recreatie. "Het is een beleid dat opgesteld lijkt te zijn door juristen, handhavers en vergunningverleners en niet door beleidsmakers met een visie. Wil het college dat Soest aantrekkelijk wordt voor toeristen, of zijn we liever een slaapgemeente? Daarin wordt geen duidelijkheid geschapen en daarin schiet dit beleid duidelijk tekort."

Volgens Stormbroek heeft Soest vooral met het Nationaal Militair Museum en Park Vliegbasis Soesterberg goud in handen. Zeker de combinatie van natuur enerzijds en de aantrekkingskracht van het museum en de mogelijkheden om hier evenementen te organiseren is groot. Het beleid is wat POS betreft, zeker in dit gebied, volstrekt onduidelijk. "Wij hebben dan ook duidelijk gemaakt dat hier snel actie op moet worden genomen, zodat teleurstellingen zoals rond de luchtvaartdagen eens en voor altijd kunnen worden voorkomen."

Daarnaast heeft POS, samen met Lokaal Anders Soest (LAS), een amendement ingediend dat ervoor moet zorgen dat gehouden evenementen geƫvalueerd kunnen worden. "Alle belanghebbenden worden hierin betrokken, dus ook buurtbewoners en bezoekers. Dat biedt ruimte om in de toekomst beleid bij te stellen. Dat ontbrak ook in het bestaande plan." Betreffend amendement is unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Verhuizing serviceteam

De gemeenteraad van Soest heeft ook in grote meerderheid ingestemd met het verhuizen van het serviceteam van de Molenstraat naar het terrein van de brandweer aan de Schans in Soest. Ondanks dat het plan 'op het oog' goed lijkt heeft POS toch tegengestemd. "Op het terrein is een toekomstige ontsluiting voor de Eempolder gepland. Dat het college, onder aanvoering van GGS, de Eempolder niet wil bebouwen, betekent niet dat dit in de toekomst niet gaat gebeuren." Het in de toekomst zoeken van een nieuwe plek voor ontsluiting kan in de ogen van POS onnodig veel meer gemeenschapsgeld kosten.

Daarbij moeten binnen het aangenomen plan de kosten voor het bouwen van het gebouw van het serviceteam gedekt worden door woningbouw aan de Molenstraat in Soest. "Alleen is op dit terrein, aan de rand van de Engh, nog geen archeologisch onderzoek of vervuilingsonderzoek gedaan. Ook dit kan betekenen dat het veel minder geld oplevert en Soest een onaanvaardbaar financieel risico neemt", aldus Stormbroek. Ondanks de kritiek van POS heeft de gemeenteraad van Soest dus, op de tegenstem van POS en ook LAS na, ingestemd met dit plan. "Wij zijn als POS voorzichtig met uw geld ook met het oog op de toekomst. Wij zien graag dat het serviceteam een goede, nieuwe locatie krijgt, alleen is het bestaande plan niet goed".